Modern kovanların yanında iklim yapısı gereği gelenekten dolayı kara kovancılığın geliştiği Karadeniz'de kovanlar marangozda veya arıcıların kendileri tarafından yapılıyor. Ana arı ve arı üretmek için için oldukça uygun olan Karadeniz Bölgesi'nde en kaliteli balı üretmek için ova ve yaylalara gitmek gerekiyor. Türkiye'nin arıcılık bakımından en gelişmiş bölgesi olan Karadeniz Bölgesi'nde arıcılık gelişmişliği yüzde 80'in üzerindedir. Fakat iller arasındaki gelişme aynı değil. Ordu'daki arıcılık oranı % 100 ile zirvede yer alırken, diğer illerden Rize ve Artvin'de yüzde 80, Trabzon'da yüzde 40 Giresun'da yüzde 30 ve Samsun'da ise yüzde 35 civarında. Birçok kişinin geçim kaynağı haline de gelen arıcılık, uzun yıllardır popüleritesini yitirmediği gerçeği ile Karadeniz'de kaliteli balın bitmeyeceği anlamını taşıyor.