Yurt dışında uzun süredir üzerinde çalışılan ve ön sonuçlarından başarılı sonuçlar elde edilen ''Protomik tarama'' yöntemiyle kişiden alınan bir damla kanla, kanser henüz hücreye dönüşmeden moleküler boyuttayken tespit edilebiliyor. Test sonucunda, ilgili molekülün ne kanseri olabileceği belirleniyor ve ilaç ya da cerrahi ile yok ediliyor ve kişinin söz konusu kansere yakalanma riski sıfırlanıyor. Test, sağlıklı bireylere yapılabilecek bir taramadan ziyade, risk grubu yüksek kişilere uygulanabiliyor.
ERKEN TANI SAĞLANACAK
Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, her kanserin, insan vücudunda ''kanserin kök hücresi'' ile ortaya çıktığını söyledi. Kansere çözüm bulabilmek, erken tanı ve tedavi metotları geliştirilebilmek için bilimin her gün yeni çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Dinçer, ''Protomik Tarama'' diye isimlendirilen yeni yöntemle kanserde erken tanı ve tedavi imkanı sağlanabileceğini belirtti.
KANSER TEDAVİSİNDE YENİ UMUT
Yeni tarama yöntemiyle, kanserin henüz moleküler boyuttayken hastadan alınacak bir damla kan ile belirlenebileceğini müjdeleyen Dinçer, bununla ilgili özellikle Amerika, Japonya ve Çin'de çalışmaların devam ettiğini, 10 yıldır süren çalışmanın son aşamasına geldiğini ifade etti. Bu konuda yapılan çalışmaların ön sonuçlarından son derece başarı elde edildiğini dile getiren Dinçer, ''Her kanser, insan vücudunda bir kanserin kök hücresi ile ortaya çıkıyor. Bir hücrede kromozomal değişiklik oluyor ve bunlar kontrolsüz büyüyen bütün vücuda yayılan kanser dokusu haline geliyor. Söz konusu tek hücre oluşmadığında kanser diye bir şey de söz konusu olmuyor'' diye konuştu.