Aslında neyi tüketiyoruz?

Tüketim son yıllarda ihtiyaçları karşılamanın, hatta düşleri gerçekleştirmenin çok ötesine geçerek başlı başına bir amaç haline geldi. İnsanoğlunun artan tüketim alışkanlıkları doğa ve kendisi için ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı.
Yalnızca son 50 yıl içinde bile dünya  genelindeki içme suyu tüketimi üç kat, fosil yakıt (petrol,kömür,doğalgaz)tüketimi de beş kat arttı. Bunun bedeli yalnızca mahvolmuş ekosistemlerde değil, özellikle en yoksul kesimdeki hastalıklarda ve sefalette de görülüyor.
Sürekli olarak reklamlarla ve sosyal baskılarla körüklenen tüketim alışkanlıkları artık kontrolden çıkıyor.İnsanlara verilen mesaj ne kadar tüketirseniz o kadar değerlisiniz o halde tüketin. Daha fazla deterjan daha fazla giysi daha fazla akaryakıt daha fazla yiyecek sonra?
Birey olarak sanırım artık bir soruyu kendimize sormamız gerekiyor acaba ne kadarı yeterli?
 Bu sorunun yanıtını bulabilirsek sanırız doğaya yardımcı olduğumuz kadar kendimize de yardımcı olacağız.Çünkü aşırı tüketim alışkanlıkları bize birçok yönden sağlık sorunu olarak dönüyor.Örneğin çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olan obezite beslenme alışkanlıklarımızdaki kontrolsuz tüketimden kaynaklanmıyor mu.  ABD"de yetişkinlerin yüzde 65"i şişman veya obez, bu da 1999 yılında 300.000 can kaybına ve 117 milyar dolarlık sağlık giderine mal oldu.
Diğer bir tüketim alışkanlığımız sigara  hem sağlık hem de ekonomik kayıplara yol açıyor.Her yıl 5 milyon ölümün gerçekleşmesine etki ediyor. 1999"da tütüne bağlı sağlık giderleri ve verim kaybı ABD"ye 150 milyar dolara – o yıl beş en büyük sigara şirketinin gelirlerinin 1,5 katı daha fazlası kadar - mal oldu.
Ya daha fazla tüketebilmek için daha fazla kazanmak uğruna iş yaşamında karşılaştığımız yoğun iş temposu bugün birçok insanda bulunan stres ve depresyonu tetikleyen önemli bir olgu değimli.
Çağımızın bir diğer  hastalığı kanserle ilgili bilim adamlarının önerilerinin pek çoğu bilinçli tüketici olma önerileri değimli?
Bilim insanları artık tüm dünyada basit yaşamayı öneriyorlar çünkü insanın doğasında olmayan yöntemlerle yaşamak bir şekilde kendi öz benliğimize saygılı yaşamak bir kez daha düşünülmesi gereken yaşam tarzı olmalı.
Aslında biz neyi tüketiyoruz sorusunun yanıtını galiba buldum farkında olmadan kendimizi gibi geldi bana.