Astım Görülme Sıklığı...

Dr. Kasapoğlu: Her 13 yetişkinden ve her 8 çocuktan biri astım hastası

SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Türkiye'de yaklaşık her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan birisinin astım hastası olduğunu belirtirken, "Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Maalesef astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı hem dünyada hem ülkemizde halen istenen düzeyde değildir" dedi.

Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu, 3 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi hastanesinde astım hastalarını ziyaret etti. Ziyaret ardından basın açıklaması yapan Dr. Kasapoğlu, astımın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve ataklar ile seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu söyledi. Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Maalesef astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı hem dünyada hem ülkemizde halen istenen düzeyde değildir. Halen 4 astımlıdan 1'i yılda 1 kez astım atak nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Yapılan araştırmalarda sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir."

Dr. Kasapoğlu, astım hastalığının ortaya çıkmasında etken olan faktörleri kişiyle ve çevreyle ilgili olmak üzere iki grup olduğunu dile getirerek "Kişisel risk faktörleri içinde kalıtım yani genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Bunlar alerjenler, tekrarlayan akciğer infeksiyonları, sigara dumanına maruziyet, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır" dedi.(DHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri