ASTIM HASTALIĞINI BİTKİ ÇAYIYLA HAFİFLETİN

Solunum güçlüğü ve çeşitli uyarılara karşı solunum sisteminde aşırı hassasiyetle seyreden kronik ve yangılı (iltihaplı) bir solunum yolu hastalığı olan Astımı, her gün karşı karşıya kalınan bakteri, virüs ve hava kirliliği gibi etkenler tetikliyor.

Bu etkenler karşısında savunma sisteminin yetersiz kalması ise vücutta hasar oluşturuyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, bu hasarı engellemede tüketilen besinlerin içeriğinde yer alan polifenoller, flavonoitler, karotenoitler, C, E ve A vitaminleri gibi zengin antioksidan bileşenlerin büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada; “Yürütülen bilimsel (klinik ve saha çalışmaları) araştırmalar, yediğimiz ve içtiğimiz bitkilerin antioksidan özelliğinin astım hastalarının kullandıkları ilaçlara olan gereksinimi azalttığını ortaya koyuyor. Astım hastalarının kullanmak zorunda kaldıkları ilaçların olası yan etki ve riskleri nedeniyle genellikle endişeli oldukları biliniyor. Bu durumda, bitki çaylarının antioksidan etkisinden yararlanılması akılcı bir çözüm olarak düşünülebilir. Bitki çayları içilerek vücuda yapılan antioksidan desteği ile astım ilaçlarının kullanılan miktarında belirgin bir azalma sağlanabilir.” dedi.

Yeşil çay ve melisa - nane çayı en belirgin antioksidanlar arasında

Çay olarak yararlandığımız bitkilerin içerisinde bulunan antioksidan etkili polifenoller, flavonoitler gibi bileşenlerin sıcak suda kolaylıkla çözündükleri biliniyor. En zengin antioksidan etkili bitki çayları “Beyaz Çay” ve “Yeşil Çay” ve ardından “Siyah Çay” dır. Yine “Melisa - nane” çayının da belirgin bir antioksidan etkisi bulunduğu yapılan araştırmalarda bildirilmektedir.

Yeşilada, yapılan çalışmalarda bu çaylara tatlandırıcı olarak gerçek bal ilavesinin antioksidan etkiyi 8 - 10 misli artırabildiğini gözlemlediklerini belirtiyor ve ekliyor;

‘’Antioksidanlar bakımından zengin meyve, sebze ve bitki çaylarından yararlanılarak astım hastalarında şikâyetler kontrol altına alınabilir.’’

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri