Astım ve alerji riskini 2 ila 4 kat artırıyor

Kanser ve kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın gelişiminden sorumlu olan tütün kullanımı ve dumana maruz kalmanın, özellikle çocuklarda astım ve alerji riskini 2-4 kat arasında artırdığı belirtildi.

Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Klinik sorumlusu Doç. Dr. Sema Şirin, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya genelinde tütün kullanımının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Sigara kullanımının ve tütün dumanına maruz kalmanın tüm sistemlerde hastalıklara yol açabildiğini vurgulayan Şirin, aktif ve pasif içiciliğin etkilerinin birbirine benzer şekilde olumsuz sağlık sorunlarına neden olduğunun altını çizdi. Şirin, doğrudan tütün kullanılmasının aktif içicilik, dolaylı olarak içen kişinin üzerine sinen dumana ya da ortamda solunan havanın içindeki kirletici gazlara maruz kalmanın da pasif içicilik olarak tanımlandığını aktardı. Tütün kullanımının ve dolaylı etkilenimin, hava yolunda aşırı duyarlılığa yol açtığına işaret eden Şirin, bunun da özellikle alerjik hastalıkların gelişiminde etkili olduğunu söyledi.

Şirin, özelikle bu etkilenimin çocuk yaş grubunda daha fazla olduğunu vurgulayarak, "Hava yolundaki aşırı duyarlılığa bağlı olarak alerjik nezle, rinit, astım gibi hastalıklar gelişebilir veya sigara dumanına maruziyet sonrası bu hastalığı bulunanlarda çok daha fazla alevlenme ve astım ataklarıyla karşı karşıya kalınabilir. Dolayısıyla, tütün kullanımı ve dumana maruziyet hem hastalıkların gelişiminde hem de mevcut hastalıkların alevlenmesine zemin hazırlar." uyarısında bulundu.

"Bazı çocuklarda her enfeksiyondan sonra iyileşme süresi uzun sürebilir"
Şirin, kapalı ortamda biriken gazlara ilave sigara dumanının da hava kalitesini düşürdüğünün altını çizerek, çocuklarda astım dışında, çeşitli bronşiyolitlerin görülmesine ve enfeksiyon sıklığının artmasına neden olduğunu anlattı.

Astım ve alerjik reaksiyonlara ilişkin de bilgi veren Şirin, şunları kaydetti: "Enfeksiyon sonrasında öksürüğün bir aydan fazla devam etmesi, özellikle geceleri öksürüğün artması, koşma, ağlama, gülme gibi durumlarda hırıltı şeklinde kuru öksürüğün başlaması astım belirtileri olabilir.

Burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde yaşarma ve kızarıklık olması halinde de çocuğun alerji açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bazı çocuklarda da her enfeksiyondan sonra iyileşme süresi uzun sürebilir. Sigara dumanına maruziyetin kesilmesi halinde, astım ve alerji tanısı bulunan çocukların iyileşme süreci iyi giderken, pasif içiciliğin devam etmesi durumunda artan hastane yatışları hatta yoğun bakıma kadar gidebilen ağır solunum yolu enfeksiyonları görülebiliyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri