ATAYOL TURİZME KAZANDIRILACAK

Atatürk'ün kullandığı 'Atayolu' orijinal güzergahında turizme kazandırılacak

MİLLİ mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Amasya sınırına kadar geçtiği yol olan Atayolu'nun günümüzde kullanılan yoldan farklı bir güzergahta olduğu ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan araştırmalar sonrasında yol, orijinal güzargahında tamamlanarak turizme kazandırılacak.

2016 YILI SONUNA YETİŞTİRİLECEK
Samsun Büyükşehir Belediyesi 19 Mayıs 1919'da Samsun’a ayak basan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya sınırına kadar geçtiği yol olan 'Atayolu'nu turizme kazandırmak için çalışmalarına hızla devam ediyor. Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanarak çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bilinenden farklı olarak tespit ettikleri yolu 2016 yılı sonuna kadar tamamlamayı planlıyor.

BU YIL TURİZME AÇACAĞIZ
Tarihi Atayolu çalışmaları hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, "Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadele yıllarında kurmaylarıyla birlikte 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastıktan sonra 25 Mayıs 1919’da Havza’ya geçerek, milli mücadeleye ilişkin ilk çalışmalarını burada yapmıştır. Atatürk’ün o tarihlerde ikamet ettiği bina, günümüzde Atatürk Evi Müzesi olarak ziyaretçilere hizmet veriyor. Ancak Samsun’a gelişinden Amasya’ya geçişine kadar olan süreçte kullandığı gerçek yol, maalesef gerektiği şekilde korunamayıp, tanıtılamadı. Bu nedenle Atayolu’nu koruyup hem günümüz insanlarına hem de gelecek nesillere tanıtmak, anlatmak ve miras bırakmak için çalışmalar başlattık" diyerek sözlerine şöyle devam etti:"Atatürk’ün Havza’dan Amasya’ya kadar gittiği yol şu anda bizim kullanmakta olduğumuz ve bizden önceki neslin de kullandığı yol değil. Atatürk, Osmanlı döneminden kalan bir yolu kullanmış. Samsun Büyükşehir Belediyemizin teknik ekibi, ilk olarak rota üzerinde yer alan menfez, köprü, han, sanat yapıları ve o 1919’dan günümüze ulaşan konut kalıntılarını tespit etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı yolu bir Atayolu olarak turizm haritalarına ve turizm rehberlik kitaplarına işleyecek şekilde bu yıl bitirip turizme açacağız." 

UN FABRİKASININ TARİHİ ANLATILACAK
Güzergah üzerinde yapılacak çalışmalardan da bahseden Zennube Albayrak, "Sonuç olarak Ata Yolu Rotası’nı, güzergah üzerinde yer alan kültürel değerlerin korunması yanında turizm öğesi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle yol güzergahında yer alan Beş Göz Un Fabrikası’nın tarihini anlatacağız. Ayrıca Sekiz Göz Un Fabrikası ve bu fabrika sınırları içinde yer alan Bayram Çonoğlu Evi'ni de koruma altına alacağız" diye konuştu.(DHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri