Hep teknoloji teknoloji diyoruz, derkende teknolojinin hayatımıza verdiği zararların farkında değiliz veya değil gibi gözüküyoruz. Belkide bazı şeylerin farkında olmak istemiyoruz.
Geçenlerde yapımı devam eden tıbbi atıklar tesisine giderken, yanımızda taşıdığımız teknolojik ürünlerin, atık hale gelmesinden sonra çöp aşamasında verdiği zararı anlatayım yazayım dedim. Neydi bu atık? Arabadaki el feneri, el radyosu ve cep telefonunun Pili, arabanın Akümülatörü(Akü). Belki kullanım aşamasında faydalı teknoloji ürünü, bir zararı söz konusu değildi. Ya çöp aşamasında!
Günümüzde, özellikle teknolojinin gelişmesiyle hayatımızın vazgeçilmezleri arasında pil ve Akü"ler yer almaktadır. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren elektro kimyasallar arasında yer alan pil ve aküler,yeniden doldurulabilir veya kullanım sonunda atılabilen enerji kaynaklarıdır. Bilhassa Akü"ler kullanım süreleri sonunda atık duruma geçiyor. Asit ve kurşun içerdiklerinden dolayı, çevre ve canlı yaşamı için potansiyel risk. At çöpe. Ama nasıl?
Çok fazla teknik konuya girmeden azda olsa yapılarını iki cümle ile aktaralım. Yapılarına göre kimyasal bileşimleri farklılık gösteren pil ve Akü"ler primer ve sekonder olmak üzere ikiye yarılır. Primer sınıfında yer alan piller kullanım süresi sonunda çöpe atılıyor. Sekonder sınıfında yer alan piller ve Aküler şarz edilmek suretiyle tekrar tekrar kullanılıyor.
Pil ve Akü"ler, bilinçsiz kullanım ve atıkların gereği şekilde kontrol edilememesi sonucunda çevre ve canlılar için büyük risk oluşturuyor.
Çöpe atılan piller, katı atık depolama sahalarında ağır metallerin zamanla bozunarak serbest hale geçmesi, bazı tehlikeli ve zararlı maddeleri de serbest hale getiriyor. Sızıntı, su yoluyla yer altı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine neden oluyor.
Ağır metaller içerisindeki maddelerden cıva en tehlikeli olanı çünkü doğada bozunmuyor, sızıntı suları ile yayılıyor. Kadmiyum yine suya karışabilen ve sızıntı sularıyla, içme suyunu ve toprağı kirleterek gıda zinciri ile insan vücuduna girerse, vücuttaki ömrü on ve yirmibeş yıl arası değişiyor. Daha sayabileceğimiz Nikel, Kurşun(Pb), Elektrolit(Asit,baz) görevi yapan sülfirik asit gibi birçok zararlı madde.
İnsanoğluna ve tüm canlılara verdiği zararlar mı: Organların kalsiyum olarak algılayıp tepki vermediği kurşun vücutta birikiyor. İşitme bozukluğuna, sinir sistemine, hemoglobinin düşmesine, kansızlığa, mide ağrısına, böbreklere, beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere vesaire vesaire. Hadi gelde at bakalım gelişigüzel çöpe, PİL ve AKÜMÜLATÖRLERİ(AKÜ).
2005 yılında yürürlüğe giren, atık Pil ve Akü"lerin çevreye olan zararlarını kontrol etmek ve düzenlemek amacıyla bir kontrol yönetmeliği kısa adıyla APAK var. Amaç atık Pil ve Akü"lerin toplanması ve bertaraf edilmesi. Ve bu işin yapılması da üreticilerin sorumluluğunda.Yönetmelik böyle diyor.
Üreticiler bu amaçla bir araya gelerek, Taşınabilir Pil üreticileri ve İthalatçıları Derneği(TAP) "ni kurdu. Belediye ve sivil kuruluşlarla iş birliği sonucu toplama faaliyetlerini yürütüyor.İşin özünde atık Pil ve Akülerin geri kazanımı.Ama ne yazık ki ciddi anlamda Türkiye"de henüz geri kazanım tesisi yok. Depolama sahalarında piller için ayrılmış özel alanlarda pillerin bertarafı sağlanıyor.Akümülatörlerde, Orman Bakanlığının izin verdiği geri kazanım tesislerine gönderiliyor. AKÜDER ve TÜMAKÜDER derneklerini kuran Akü imalatçıları ve ithalatçılarının amacı geri kazanımları sağlamak.
Çevre kirliliğinin önlenmesi, geri kazanım tesislerinde Pil ve Akülerin içeriklerinde bulunan ekonomik değere sahip kurşun, asit, polipropilen ve metallerin geri kazanımının mümkün olması nedeniyle, atık Pil ve Akülerin ayrı ayrı toplanması gerekiyor.
Tıbbi atıktan anımsamayla Pil ve Akü atığına. Bu kadar önem arz eden bir konuda vatandaşı daha dikkatli davranmaya ve özen göstermeye davet ediyorum.
Lütfen PİL ve AKÜMÜLATÖRLERİNİZİ(AKÜ) gelişigüzel çöpe atmayın. Gelecek çocuklarınızın ve torunlarınızın.
Sağlıklı bir çevrede, iyi ve sağlıklı günlere.
SEVGİLERİMLE.
Atıklar Çöpe. Ama Nasıl?
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.