Avrupa'nın yeni karın ağrısı İspanya

Yunanistan'dan sonra Avrupa'da gözler şimdi İspanya'ya çevrildi. 15 milyar Euro'luk kemer sıkacak olan ülkeyi zorlu bir süreç bekliyor

İspanya, Yunanistan'ın durumuna düşmemek için gayret gösterirken, IMF, İspanya'ya ekonomik istikrar için reform çağrısı yaptı. IMF, İspanya'nın ekonomisini rekabetçi hale getirebilmek için sanayi, kamu finansmanı ve işgücü piyasasında geniş kapsamlı reformlar yapması gerektiğini belirtti. İspanyol ekonomisinin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken IMF, bu zorlukları şöyle sıraladı: İşlevsiz bir işgücü piyasası, patlayan konut balonu, büyük bütçe açığı, ağır dış borç yükü, zayıf üretkenlik artışı ve zayıf rekabet gücü. IMF, geçen yıl durgunluktan çıkmayan tek büyük Avrupa ekonomisi olan İspanya'nın orta vadede büyümeye geçeceğini öngördü. Dünya ekonomik görünüm raporunda İspanyol ekonomisinin bu yıl yüzde 0.4 daralacağı tahminine yer veren IMF, 2011 için yüzde 0.9 büyüme bekliyor.
EN ÇOK İŞSİZLİK İSPANYA'DA
İspanya, yüzde 20'yi aşan işsizlik oranıyla, Avrupa Birliği'nde işsizliğin en yüksek olduğu ülke. İspanyol hükümeti, işgücü piyasası reformu için mayıs sonuna kadar sendikalar ve iş dünyasından temsilcilerle görüşmeler yürütecek.
15 MİLYAR EURO'LUK KEMER SIKACAK
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, 12 Mayıs'ta açıkladıkları 15 milyar Euro'luk kemer sıkma programından, sendikaların tepkisine rağmen vazgeçmeyeceklerini belirtmişti. Zapatero hükümeti, geçen yıl yüzde 11.2 olan bütçe açığı/milli gelir oranını 2013'te yüzde 3'e indirmeyi hedefliyor.
HER ŞEY EURO'YA GEÇİŞLE BAŞLADI
İspanya'nın şu an içinde bulunduğu zor duruma zemin hazırlayan en büyük unsur, İspanya'nın 11 yıl önce 10 Avrupa ülkesi ile birlikte Euro'ya geçmesi oldu. Euro'ya geçişle birlikte İspanya'da faizlerin düşmesi, ülkede emlak sektörünün hızla canlanmasına yol açtı. Ancak son iki yıl içinde, 10 yıldır büyüdüğü için zaten bir düzeltme sürecine girmesi beklenen İspanyol emlak sektörü, finansal krizin etkisiyle tepe taklak oldu. Kamu harcamaları ve bütçe açığındaki artış, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorlukları daha da derinleştirdi.

DENGE EĞİTİM Haberleri