Uzun ve ağır geçen bir hastalık dönemine neden olan gribal enfeksiyondan korunmanın yolu bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “ Hastalıklara yakalanmamak için bitki çaylarıyla bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz.” diyor.
Prof. Dr. Erdem Yeşilada, özellikle bu dönemde kendinizi korumanın ve gereken önlemleri almanızın önemini vurguluyor. Vücut direncini artırıp bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çaylarından destek alınması gerektiğini belirten Yeşilada, her gün 2 poşet adaçayı, 2 poşet ıhlamur çayı ve zencefil karışımını çay olarak tüketmeyi öneriyor. Gripten korunmak için bu karışımların düzenli kullanılması gerektiğinin altını çizen Yeşilada, soğuk algınlığının ilk belirtileri hissedildiğinde anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan karanfilin özellikle tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Bitki çaylarının soğuk algınlığında etkinliğinin artırılması için mutlaka “şekersiz” tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Yeşilada, şekerin mikropların gelişimini kolaylaştırabildiğini belirtiyor.
Adaçayı
Adaçayının içerdiği uçucu bileşenler (sineol vd.) ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) son derece yararlıdır. Ayrıca soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır.
Ihlamur
Grip denince ilk akla gelen bitkilerden biri de “ıhlamur” dur. Yapılan çalışmalarda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazıları (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki göstermiştir. Ihlamurun boğazı yumuşatan bazı bileşenleri (müsilaj) de boğazda tahrişi önleyerek soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olur.
Zencefil
Bilimsel çalışmalar zencefil içerisindeki bazı bileşenlerin (gingerol, şogaol) kuvvetli iltihap giderici etkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Karanfil
Karanfilin içerisinde bulunan uçucu özellikteki öjenolün, ağız ve boğaz mukozası yangılarında yangı giderici; bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ve ağrı hissini hafifletici etkisi söz konusudur. Özellikle yine öjenol taşıyan bir başka bitki kısmı olan Seylan tarçını kabuğu ile birlikte soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da yoğun derişimli çayının (yüzde 5-10) gargara olarak uygulanması yararlıdır. Bu ikili karışımın ağız sağlığının korunması, çürümelerin önlenmesinde etkili olabileceği bilimsel araştırmalar ile gösterilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalarda uçucu yağının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı gösterilmiştir.