Babacan Türkiye'nin başarısının sırlarını anlattı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ve Dünya Bankası toplantıları için gittiği Tokyo'da Türkiye'nin başarısının sırlarını bu sözlerle anlattı.


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel ekonomik krizle mücadelede IMF'nin etkinliğini artırmak amacıyla uzun süredir devam eden temsil probleminin çözülmesi gerektiğini bildirdi. Babacan, IMF'nin internet sayfasındaki açılış konuşmasında, küresel mali krizin başlamasından bu yana dört yıldan fazla süre geçtiğini ancak küresel ekonomilerin sürdürülebilir borç, zayıf büyüme, sürekli yükselen işsizlik ve emtia fiyatlarındaki dalgalanma sorunları dahil birçok riskle karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

''Siyasi irade eksikliği var''

Küresel krizin atlatılması için ''zorluğa katlanma konusunda siyasi irade eksikliği'' gösterildiğini ifade eden Babacan, çözümlenmeyen yapısal sorunlar, hızı kesilen rekabetçilik ve kırılgan bankacılık sisteminin önemli sorunlar olduğunu ifade etti. ''Önümüzdeki dönemde, makroekonomik ve finansal istikrarı sürdürmek politikacılar için büyük bir zorluk olmayı sürdürüyor'' diyen Babacan, her iki konuda istikrar hedefine ulaşmak için yeni politikalar ve politika araçlarının gerekli olabileceğinin altını çizdi. Babacan, finansal istikrar ve küresel ekonomi için belirleyici faktör olacak küresel politika işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirterek şöyle devam ett: ''Uluslararası finansal enstitüler, özellikle IMF ve bizlerin işbirliğinin, politikaların uygulamasına yardım etmek için çok önemli bir rolü var. Bu bağlamda, IMF gözetiminde yeni kararın, zamanında politika tavsiyesi verecek ve risklerin erken tespitini mümkün kılacak kritik bir adım olduğuna inanıyorum.
Bu karar, iç ekonomi ve finansal politikalar üzerinde üyelerle daha etkili biçimde bağlanmak için fona bir temel sağlayacak. Bu arada, fonun etkinliğini artırmak amacıyla, uzun süredir devam eden temsil problemini çözmek zorundayız. Bu nedenle, 2010 Kotası ve Yönetim Reformu'nun ileriye dönük unsurlarıyla birlikte zamanında tamamlanması çağrısı yapıyoruz.'' Babacan, ülkelerin borç stoklarının birdenbire yükseldiği, bütçe açıklarının şiştiği bir dönemde, Türkiye'nin süreç içinde mali düzenleme planını çok erken duyurarak, kendisini bu ülkelerden ayrı tutmayı başardığını vurguladı. ''Dünyada çok sayıda siyasi liderin mali canlandırma programlarını ilan ettiği 2009 yılında, 'daha fazla hükümet harcaması ve müdahalesi' yönündeki popüler taleplere yanıt verme tuzağına düşmedik'' diyne Babacan, farklı ve siyasi açıdan zor bir yolu izleyip, mali düzenleme programını uyguladıklarını anlattı.

Türkiye'deki bankaların başarısının sırrı, reformlar ve ihtiyatlı duruş

Büyük merkez bankalarının çabalarının bir başka finansal krizi önlemede etkili olduğunu kaydeden Babacan, hükümetlerin merkez bankalarının sağladığı bu likidite operasyonlarını iyi değerlendirmesi gerekliliğinin altını çizdi. Babacan, sorunların çözümünün basit olmadığını ancak bunun zorlukların giderilmesinin de imkansız olduğu anlamına gelmediğini belirtti. ''Krizden çıkış yolu basiret, ileriye dönük ve uzun vadeli politikaların yanı sıra zamanında müdahaleyle mümkündür'' diyen Babacan, bu bakımdan siyasi liderlerin zaman kaybetmeden sorumluluğu üstüne alarak gelecek nesiller için gerekenleri yapması gerekliliğinin altını çizdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri