Bacanızı temizleyin!

Soğukların etkisini arttırmasıyla birlikte dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında konuşan MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, "Bacası temizlenmeyen sobalarda verimli yanma olmaz ve daha fazla yakıt tüketilir" dedi

Pencere veya duvar delinerek yapılan bacalar hakkında, "Bu tür bacalar çabuk soğuduğu için yalıtılması gerekir. Aksi halde soğuyan baca gazı içindeki su buharı yoğunlaşır ve baca çekişi azalır" diyen Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, "Yükselmesi zorlaşan bacadaki gazlar soba ve boru içerisindeki çatlak, delik gibi boşluklardan odaya sızar. Odaya sızan baca gazı içerisindeki karbonmonoksit zehirlenmelere sebebiyet verir. Böyle bacalarda daha fazla kurum ve katran oluşur. Bu da bacanın tıkanmasına yol açar. Bacası temizlenmeyen sobalarda verimli yanma olmaz ve daha fazla yakıt tüketilir" ifadelerini kullandı.

ETKİLİ BACA YÜKSEKLİĞİ VE BACA BAŞLIĞI

Gürkan, "Yangın emniyeti için bacalar çatının mahyasından en az 50-80 cm yüksekte olmalıdır. Sobalarda verimli bir yanma için etkili baca yüksekliği yeterli olmalıdır. Baca yüksekliği yeterli değilse, yanma verimli olmaz. Bu tür sobalarda sık aralıklarla baca gazı tepmesi olur. İdeal yanma için etkili baca yüksekliği 3,5 metre, en fazla 5 metre olmalıdır. Uzun bacalı binalarda yoğunlaşmayı önlemek için baca malzemesi olarak taş tuğla veya paslanmaz çelik kullanılması uygundur. Bacalarda yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları vb. maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalıdır" dedi.

6 METRE UYARISI

"Binanın çevresinde yüksek yapılar veya ağaç gibi engeller mevcutsa rüzgarlı havalarda hava akışı yüksekten alçağa doğru olacağından böyle durumlarda sık sık baca tepmesi meydana gelir" uyarısında bulunan Gürkan, "Bu da soba zehirlenmelerine neden olur. Bunun önüne geçebilmek için bina bacası ile yüksek engel arasındaki mesafe en az 6 metre olmalıdır. Tekniğe uygun olmayan, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar soba ve sofben zehirlenmelerinin yanında yangınlara da neden olmaktadır. Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre odun, kömür gibi yüksek oranda iş bırakan yakıt kullanıldığı takdirde bacalar 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullanıldığı takdirde bacalar 3 ayda bir temizlenmelidir. Bacaların temizliği mahalli itfaiye teşkilatı tarafından yapılmaktadır. Yönetmelik özel firmalara da itfaiyeden almak kaydı ile baca temizliği yapabilme imkanı getirilmiştir" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri