Büyük Anadolu Doğum Okulu Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevinç Sevinçer, özellikle anne adaylarının grip, nezle, öksürük, burun akıntısı gibi sağlık problemlerinden korunmak, rahat bir şekilde atlatılması konusunda bağışıklık sistemini güçlendiren besinler hakkında bilgiler verdi.
Büyük Anadolu Doğum Okulu doğum öncesi eğitimleri ile normal doğuma hazırlanmanız konusunda yardımcı olmaya anne adaylarına önemli bilgiler vermeye devam ediyor.
Anne adaylarının gebelik sürecinde özellikle grip, nezle, öksürük, burun akıntısı gibi sağlık problemlerinden korunmak, rahat bir şekilde atlatılması konusunda bağışıklık sistemini güçlendiren besinler hakkında önemli bilgiler veren Büyük Anadolu Doğum Okulu Beslenme ve Diyet Umanı Sevinç Sevinçer, " Salgın hastalıklara yakalanmamak için siz de bağışıklık sisteminiz güçlendirin ve vücudunuzun mikroplara karşı daha dirençli olmasını sağlayın." diyerek uyarılarda bulundu.
Sıcak ve soğuk hava sirkülâsyonu hasta ediyor
Büyük Anadolu Doğum Okulu Beslenme ve Diyet Umanı Sevinç Sevinçer sözlerine şöyle devam etti: "Havaların soğuması mevsimsel olarak sıcak - soğuk hava sirkülasyonu insanları grip, nezle, öksürük, burun akıntısı, farenjit ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları kapmasına yol açıyor.
Salgın hastalıklara yakalanmamak için siz de bağışıklık sisteminiz güçlendirin ve vücudunuzun mikroplara karşı daha dirençli olmasını sağlayın. Peki, bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendireceğiz?
Öncelikle her zaman olduğu gibi diyetisyenlerin ve sağlığına dikkat edenlerin altın kuralı olan; sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek gerekmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım edecek proteini almaya, özellikle biyolojik değeri yüksek süt ve süt ürünleri, yumurta gibi kaliteli proteinleri tüketmeye dikkat etmelisiniz.
Kış meyvelerinden faydalanın
Kış ayının belki de en güzel tarafı mevsim meyveleridir. Kış meyvelerinin bolluğundan, C ve E vitamini deposu olmalarından ve antioksidan özelliklerinden faydalanmak gerekir. Bu nedenle özel bir durum yok ise günde 2-3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Limon, portakal, mandalina, nar, greyfurt ve kivi C vitamininden; badem, fındık, ceviz ve fıstık ise E vitamininden zengin besinlerdir.
Nar: Nar taneleri sağlığınıza önemli faydalar sunmaktadır. Nar, kan basıncını düşürme, iltihaplarla savaşma, ‘kötü’ LDL kolesterolün okside olması durumunu önleyerek kalp hastalıkları riskini azaltma özelliğiyle de bilinmektedir. Orta boy bir narın yarısı da (1 porsiyon meyve eşdeğeridir) günlük tavsiye edilen miktarın dörtte biri olan C vitamini ihtiyacını karşılamaktadır.
Greyfurt: Greyfurt bağışıklığı güçlendirici C vitamini kaynağıdır. Yarım orta boy greyfurt (1 porsiyon meyve eşdeğeridir) günlük C ve A vitaminleri ihtiyacınızın bir kısmını karşılamaktadır. Greyfurt ilaçlarla etkileşime giren bir meyvedir. Bu yüzden kullandığınız ilaçla etkileşimi olup olmadığını doktorunuza sormanız gerekmektedir.
Kivi: Kivi, portakaldan daha yüksek C vitaminine sahiptir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek; soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmanız için size yardımcı olacak çok iyi bir vitamin deposudur. Günde 1 adet kivi (1 porsiyon meyve eşdeğeridir) tüketmeniz C vitamini alımınız karşılar ve bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur.
A vitaminini eksik etmeyin
Sebze ve meyvelerde çeşitlilik ve renk çok önemlidir. Bu yüzden beslenme ve uzmanları renklerin gücünü kullanmanızı ve renkli beslenmenizi önermektedir. Turuncu, kırmızı ve yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta-karoten de bağışıklık sistemini güçlendirir. Beta-karoten vücutta A vitaminine çevrilerek kullanılmaktadır. Patates, havuç, ıspanak, kabak, brokoli, marul, kayısı, kavun ve domates A vitamininden zengin besinlerdir.
Bol bol Su İçin
Su bütün besinleri ve atıkları vücutta kan ve lenf sıvıları yoluyla taşıyan bir çözücüdür. Günde en az iki litre su içmek besinlerin hücrelerimize nüfuz etmesine, atıkların boşaltılmasına, bizi hasta eden bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur. Organ ve kaslarınız en iyi şekilde çalışırsa bağışıklık sisteminiz de en iyi hale gelir.
Uyku Düzeninize Dikkat Edin: Uyku düzenine dikkat etmelisiniz. Düzensiz ve az uyuyan kişilerin özellikle de çocukların vücut direnci zayıfladığı için hastalıklara yakalanması daha kolay olmaktadır. İnsan vücudu uyku sırasında dinlenir ancak bağışıklık sistemi hazırlık aşamasındadır. Uyku sırasında bağışıklık sistemini güçlendirir ve mikroplarla savaşmaya devam eder.
Probiyotik Tüketin
Sağlıklı herkesin sindirim sisteminde doğal olarak bulunan ve vücudumuza dost olan bakterilerdir. Probiyotikler, sindirim sistemindeki dengeyi sağlarlar ve doğal bağışıklık sistemi koruyucusu olarak da hareket ederler. Zararlı bakterilerle savaşır, onların zararlı etkilerini engeller, vücudu enfeksiyonlara karşı korur, sindirim sistemi konforunu sağlarlar. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Yoğurt ve kefirde yoğun olarak bulunur. Bu probiyotik bakteriler besin olarak prebiyotikleri (pırasa, enginar, patlıcan, soğan ve sarımsakta bulunan karbonhidratları) kullanır. Bu açıdan beraber tüketildiklerinde daha iyi fayda gösterirler. " diyerek sözlerine son verdi.