Bakan Çelik'ten taşeron işçilere müjde!

Faruk Çelik, taşeron işçileriyle ilgili derli toplu bir düzenlemenin yakında TBMM'ye getirileceğini açıkladı.


TBMM Genel Kurulu'nda Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın 2. bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Bölüm üzerinde soruları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''AK Parti işçi düşmanı'' gibi son derece ağır ithamlarda bulunulduğunu belirterek, eleştiri yapılabileceğini ancak daha özenli cümleler kullanılmasını istedi. Taşeron işçileriyle ilgili derli toplu bir düzenlemenin TBMM'ye getirileceğini ifade eden Çelik, ''Alt işvereni kaldırmayacağız ama orada çalışanların haklarının korunması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda bir düzenleme huzurlarınıza gelecek'' dedi.

"İşçinin lehine düzenlemeler'"

Çelik, kabul edilen maddelerle yapılan yenilikleri de sıraladı.
Taraflardan birinin sıfır noktasında, diğerin 180 derecede oturduğunu, bunların 90 derecede buluşturulması gerektiğini belirten Çelik, ancak bunun meşakkatli, zor bir iş olduğunu söyledi. Çelik, ''2 veriyor, 1 alıyorsunuz'' diye bir şeyin kabul edilemeyeceğini ifade ederek, ''Derdimiz işçi ve işvereni mümkün mertebe bir masada buluşturmak. Yoksa herkesin bir duruşu ve vazgeçilmezi var. Bu tasarının çıkması gerektiği noktasında Meclis'te genel bir irade var'' diye konuştu.
Tasarının 6-7 maddesinin, taraflar arasında tartışıldığına işaret eden Çelik, diğer maddelerle ilgili bir sorunun bulunmadığını vurguladı. Çelik, birçok maddenin, işçinin, işçi sendikalarının lehine düzenlemeleri içerdiğini belirtti.

Toplu sözleşme neler getiriyor?

1 ile 30. maddeleri kapsayan 1. bölümde yer alan düzenlemelere göre, işkolları yeniden belirleniyor. İşkolu sayısı, 28'den 20'ye düşürülüyor. ''Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık'', ''gıda sanayi'', ''madencilik ve taş ocakları'', ''petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç'', ''dokuma, hazır giyim ve deri'', ''Ağaç ve kağıt'', ''iletişim'', ''basın-yayın ve gazetecilik'', ''banka, finans ve sigorta'', ''ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar'', ''çimento, toprak ve cam'', ''metal'', ''inşaat'', ''enerji'',''taşımacılık'', ''gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, ardiye ve antrepoculuk'', ''Sağlık, sosyal hizmetler'', ''Konaklama ve eğlence işleri'', ''Savunma ve güvenlik'' ile ''Genel işler'' olmak üzere 20 işkolu olacak.

Sendika üyeliği ve üyelikten çıkmak için noter şartı kaldırılıyor

Bir iş yerinin girdiği işkolunun tespiti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yapılacak. Bu tespite karşı 15 gün içinde dava açılabilecek. Mahkeme 2 ay içinde karar verecek, kararın temyiz edilmesi halinde Yargıtay, 2 ay içinde kesin olarak karara bağlayacak.

Sendika kurucusunun vasıfları

''Zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve kaçakçılık'' suçlarından birinden mahkumiyeti bulunanlar, sendika kurucusu olamayacak. Sendika kuruculuk koşulları arasından fiilen çalışma, Türk vatandaşı olma, Türkçe okur-yazar olma şartları kaldırıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri