Gözlerden her hangi birinin ya da her ikisinin de kayması olarak adlandırılan 'Şaşılık', Büyük Anadolu Hastanesi'nde gerçekleştirilen tedavi yöntemleriyle son buluyor
Şaşılığı; gözlerden her hangi birinin üste bakarken diğerinin aşağıya veya birinin sağa bakarken diğer gözün sola bakması olarak tanımlayan Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Selim Avcı, uygulanan tedavi yöntemleriyle şaşılığın düzeltilerek görme tembelliğin engellendiğini söyledi. Şaşı olan gözde bir müddet sonra göz tembelliğinin oluştuğunu belirten Avcı, "Şaşılık tek bir gözle olabildiği gibi iki gözde de bulunabilir. Beyin kayan gözdeki görme bulanıklığını belli bir süre sonra ihmal edip kayan gözde göz tembelliği gelişmesine neden olabiliyor" dedi.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Gözlerde meydana gelen görme tembelliğinin çok erken yaşlarda meydana geldiğini vurgulayan Avcı, görmenin korunması açısından erken teşhisin yapılmasının çok büyük önem kazandığının altını çizdi. Göz tembelliğinin genellikle 2 ile 3 yaşlarında meydana geldiğini kaydeden Avcı, "Bu nedenle çocuklar, doğumdan hemen sonraki dönemde ve okul öncesi zamanda mutlaka bir göz hekimine gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle ailesinde şaşılık ve göz tembelliği olan şahıslarda bu muayene daha büyük önem kazanmaktadır. Bu nedenle çocuklarda aile içinde anne babanın çocuklarda herhangi bir durumda gözlerinde bir şaşılık şikâyeti belirtildiği anda mutlaka en kısa zamanda bir göz doktoruna başvurmaları gerekmektedir. Burada bir noktaya özellikle dikkat etmek gerekiyor. Çocuklarda özellikle bir yaşına kadar olan dönemde ortaya çıkan yalancı şaşılık ile gerçek şaşılığı birbirine karıştırılmaması gerekiyor" diye konuştu.
KAPAMA TEDAVİSİ UYGULANIYOR
Şaşılığa yönelik uyguladıkları tedavide amaçlarının şaşılığı ortadan kaldırmak ve görme tembelliğini engellemek olduğunu ifade eden Avcı, kaymaya bağlı olarak meydana gelen göz tembelliğini 'Kapama' tedavisi ile ortadan kaldırdıklarını söyledi. Kapama tedavisi hakkında bilgi veren Avcı, "Eğer hastamızda hiper metrop söz konusu ise en kısa zamanda gözlükle bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Eğer hastada kaymaya bağlı bir göz tembelliği meydana gelmişse bunlara biz kapama tedavisi uyguluyoruz. Kapama tedavisi daha çok 7-8 yaşlarına kadar etkili olabilmektedir. Bu yüzden geç yapılan kapama tedavilerinin çocuğun sağlığı açısından çokta artısı olmamaktadır. Kapama tedavisi şu şekilde yapıyoruz. Sağlam olan gözün günün belli saatlerinde kapatılarak kayan gözde çalışma egzersizleri yapılmakta ve bu sayede tembel olan gözün görmesinin arttırılması amaçlanmaktadır. Bu işlem günün belli saatlerinde bir iki saatlik uygulamayla yapılabilir" şeklinde konuştu.
GÖZLÜK KULLANMALILAR
Şaşılığın görüldüğü hastalarda genelde yüksek derecede hipermetropa rastlanıldığına dikkat çeken Avcı, bazen kaymaya bağlı gözlük derecesi 3 derecenin altında olan hastaların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde doktor kontrolü altında olmak kaydıyla gözlük numaralarının yavaş yavaş azaltılabildiğinin altını çizdi. Kaymanın olmaması halinde gözlük kullanımına gerek olmadığını vurgulayan Avcı, gözlerde kayma olması halinde gözlük kullanımının şart olduğunu dile getirdi.
AMELİYAT GÖRMEYİ ENGELLEMİYOR
Şaşılık ameliyatlarında öncelikli amacın gözdeki kaymanın düzeltilmesi olduğunu vurgulayan Avcı, ameliyatın görme üzerinde hiçbir etkisi olmadığının altını çizdi. Ameliyat hakkında bilgi veren Avcı, "Yani hastalarda görmeyi arttırıcı ve ya azaltıcı bir etkisi olmadığı için eğer hasta ameliyattan önce gözlük kullanıyor ise görmesi için ve görmesinin artması için ameliyattan sonra da aynı gözlükleri kullanmasını tercih ediyoruz. Bu yüzden şaşılık ameliyatlarının görme üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır" dedi.
ANNE-BABALAR DİKKAT
Şaşılığın belirlenmesinde erken tanının önemine değinen Avcı, bu konuda anne ve babalara uyarılarda bulunarak şunları söyledi; "1 yaşına kadar olan çocuklarda bu şaşılık genellikle yalancı şaşılık olarak ifade edilir. Çocukların doktor tarafından muayene edilip, şaşılığın Yalancı şaşılık mı? Yoksa gerçek şaşılık mı? Bunun ayrımı yapılması lazım. Bu tür çocuklarda burun kökünün basık olması, iki göz arası mesafesinin dar olması ek olarak ta gözün iç kısmında meydana gelen deri kalıntılarından dolayı gözler sanki içe kayıyormuş gibi imaj verir aslında bu gerçek kayma değildir sadece görüntü bizi yanıltır. Bunun ayrımı içinde bir göz doktoruna başvurmaları gerekmektedir."
kutu
Şaşılık Nedir?
Şaşılık gözlerin pareler bakamamasına verdiğimiz isimdir. Daha net ifadeyle gözlerden herhangi biri üste bakarken diğerinin aşağıya veya biri sağa bakarken diğerinin sola bakmasına şaşılık diyoruz. Şaşılık tek bir gözle olabildiği gibi iki gözde de bulunabilir. Beyin kayan gözdeki görme bulanıklığını belli bir süre sonra ihmal edip kayan gözde göz tembelliği gelişmesine neden olabiliyor.