Samsunlu bakkallar son yıllarda gıda sektöründe açılan büyük marketlerin bakkalları her açıdan olumsuz etkilediğini ifade ederek 'bakkal amca' geleneğine sahip çıkılmasını istiyor.
REKABET ŞANSI YOK
Türkiye'ye 2 binli yıllardan itibaren akın etmeye başlayan 'hiper' ve 'süper' marketler hızla yayılıyor. Dev bütçeli marketlerin kuralsız yayılışı, mahallelerin vazgeçilmezi olan bakkallara zor günler yaşatıyor. Değişen tüketici alışkanlıklarının üzerine kredi kartlarına yapılan kampanyalar da bakkalın rekabet şansını yok etti. Neredeyse her mahallede bulunan marketlerle rekabet edemeyen bakkallar ise kapılarına kilit vuruyor. Büyük marketler sadece bakkalları değil, manav, şarküteri, kasap, ayakkabıcı, oyuncakçı gibi birçok küçük işletmelere de darbe vurdu.
HER KÖŞE BAŞINA BİR MARKET AÇILIYOR
Samsun'da 15 yıldır bakkalcılık yapan Kadir Aygül,15 yıldır bakkallık yapıyorum, bakkallık sektörü resmen olmasa da adeta bitmiş durumda. Marketlerde kredi kartı ile rahatlıkla alışveriş yapıldığı için vatandaşlar bakkal yerine marketleri tercih ediyor. Parası olmayanlar veresiye alacağı için bakkala geliyorlar. Veresiye deftersiz bakkal olmaz, bakkallar halka mecburen veresiye satmak zorundadır. Kentimizde her köşe başına bir market açılıyor, buna bir çare bulunması lazım. Önceden dar gelirli aileler bizleri tercih ederlerdi. Paraları olmasa bile veresiye yazar ay başlarında alırdık. Şimdi bırakın veresiyeyi yanımıza uğrayan bile yok. Bakkalların sonu ne olacak nereye kadar devam edeceğimizi bilmiyoruz. dedi.
AYAKTA DURAMIYORUZ
Aygül,''Mahallenin ailesi olarak adlandırılan bakkallar marketler zincirine daha fazla dayanamayıp ayakta duramıyor. Bugün bakkal diyip geçmememiz gerekiyor. Bakkal bulunduğu semtte aile görevini üstleniyor. Örneğin çocuğunuz hastalanır, bakkal onu alıp hastaneye götürür. Paranız olmaz veresiye alırsınız. Fakat kentte her cadde ve sokak başında birbiri ardına açılan marketler bakkalları kapatma noktasına getirdi.''diye konuştu.
BAKKALCILIK DİYE BİR MESLEK KALMAYACAK
Eskiden bakkallığın önemi vardı ama şimdi kalmadı diyen Aygül,'' Halk ufak tefek alışverişler için bakkala geliyor. Bakkallarda fazla çeşit olmadığı için vatandaşlar marketleri tercih ediyor. Marketlerin çoğalması bakkallara olan ilgiyi azalttı. Bakkallığın durumu oldukça kritik, büyük marketler nedeniyle kentimizde eski bakkal kültürü kalmadı. Vatandaşlar bakkal yerine genellikle büyük marketleri tercih ettiği için bakkallık mesleği bitiyor. Küçük esnaflar git gide ölüyor, bu gidişle bakkallık diye bir meslek kalmayacak.
ŞİKAYETÇİYİZ
Başka bir bakkal İskender Yayla ise,''Bakkallığı babamdan gelen bir meslek olarak sürdürüyorum, şu anda bakkallıkta işler çok da iyi değil. Marketlerin artmasının yanında hükümetin bakkallara bakış açısı nedeniyle insanlar olumsuz yönde etkileniyorlar. Marketler bakkalların işlerini önemli oranda etkiledi çünkü marketlerin şehir dışında olmaması bakkallar için önemli bir dezavantaj teşkil ediyor. Esnaf olarak bu durumdan rahatsızız ve şikâyetçiyiz. şeklinde konuştu.
Bekir DURAN