Bankalara 'fazla büyümeyin' mi denecek?

Devlet Bakanı Babacan, bankacılık sektörü için aşırı büyümeyi önleyen 'Obama formülü' üzerinde çalışma yapabileceklerini açıkladı. Peki bu formül ne öngörüyor? Türkiye için uygun olur mu?

Krizde diğer ülkelere göre güçlü kalan Türk bankacılık sektörüne yönelik yeni bir düzenleme planlanıyor. Konuyla ilgili açıklamayı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptı. Dün teşvikle ilgili basın toplantısı düzenleyen Babacan, G-20 toplantısında, ''finans kuruluşlarının batmasına izin verilemeyecek kadar büyümesine izin verilmemeliydi'' görüşünü dile getirdiklerini hatırlattı. Babacan şunları söyledi: ''Bundan sonra büyümemeleri için de tedbir almalıyız, görüşünü ben açıkça dile getirdim. ABD şimdi adım atıyor, 'bir banka ancak toplam mevduatının yüzde 10'unu taşıyabilir, daha fazla olamaz', diye tedbir alıyorlar, o yöne gidiyor. Türkiye'de de benzer şeyler düşünülebilir. Bu konuyla ilgili biz de bazı çalışmalar yapabiliriz. İlgili kurumlarla bunların istişarelerine başlamış durumdayız.'' Bankaların aşırı büyümesini engellemeyi amaçlayan 'Obama formülü'nün Türkiye'ye uygun olup olmadığı tartışma yarattı.
EĞİLMEZ: PİYASA MANTIĞINA UYGUN DEĞİL
CNBC-e Danışmanı Mahfi Eğilmez düşünülen sistemle ilgili şunları söyledi: "Obama'nın getirdiği formül piyasa sisteminin mantığına uygun değil ve Türkiye'ye de çok uygun değil. Doğru yöntemlerle, kurallara uygun olarak büyüyorsa bunun önünü kesmemek lazım. Doğru olan şey kuralları doğru koyup, denetimi doğru yapmak. Böyle bir sınırlama piyasa mantığına uygun değil. Ben bunun ABD için de uygun olmadığını düşünüyorum. Biz 2001 krizinden sonra mali sektörü boğmadan, akıllıca düzelttik. Türkiye 2001'den sonra daha iyi denetlenebilir bir sistem getirdi. Banka kurmayı kurallara bağlamak doğru ama mevduatın yüzde 10'ından fazlasını alamazsın demek doğru değil. " Obama formülü olarak adlandırılan sistem ABD bankacılık sektörü için öngörülüyor. Türk finans sisteminin ABD'ye göre sığ olduğu düşünüldüğünde bu sistemin Türkiye'ye uygun olmadığı ortaya çıkıyor.
TÜRK FİNANS SEKTÖRÜ, BİR BANKAYA EŞİT
Türkiye'de finans sektörünün büyüklüğü 535 milyar dolarken, ABD'de bu rakam neredeyse bir bankanın büyüklüğüne eşit. ABD'deki sorun aşırı büyümekken, Türkiye'deki sorun küçüklük, sığlık.
AB'NİN DE GERİSİNDEYİZ
Toplam aktiflerin milli gelire oranı bazında Türk finans sektörü, Romanya dışında bütün AB ülkelerinden daha küçük bir sisteme sahip. Türkiye'de bu oran yüzde 83'ken Bulgaristan'da yüzde 109 dolayında. Mevduatların gelire oranında da Türkiye yüzde 53, Bulgaristan yüzde 65 düzeyinde.
OBAMA FORMÜLÜ NEDİR?
Obama formülü "finans kuruluşlarının batmasına izin verilmeyecek kadar büyümelerine izin verilmemesi" olarak tanımlanıyor. Formülün özünde aşırı büyümenin önlenmesi var. ABD kriz sürecinde aşırı büyüyen bankalara önlem almak için bu formülü gündeme getirdi.
TÜRKİYE KRİZ SONRASI BDDK'YI KURDU
Peki Türkiye ne yaptı? Türkiye 2001 krizinden sonra bankacılık sektöründe önemli reformlara imza attı. Önce batık bankaları kamulaştırmak için Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu'nu devreye soktu. Bu kurum sayesinde sorunlu bankaların sistemden çekilmesi sağlandı. Finans sisteminin denetlenmesi için de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kuruldu.

ÜLKE GENELİ Haberleri