Geçen haftaki yazımda,Başarı Nedir ? diye sormuş ve yazmıştım. Bu haftada konuya devamla, Başarılı Yönetim Nedir? Diye soruyor ve yazıyorum. Başarı yönetimi,başarıya ulaşmaktan zordur. Bir iş yerinde veya bir kurumda çalışanlar,başarının sonunda gelen refahı yaşarken,yönetici veya müdür, yeni ve daha iddialı hedeflerin peşinde koşmak ve bu hedeflere varmak için savaşmak zorundadır. Çünkü mevcudun korunması,zirvede kalmaya yetmez. Sürekli değişen dünyada,başarının sürdürülebilmesi için daha dikkatli, verimli ve sürekli çalışılması gerekiyor.
Başarıyı yakalamış özel sektör ve kurumlar bazen başarısız dönemlerde geçirebilirler. Aslında bu olumsuz dönemler bir test dönemidir. Ayakta kalabilmenin savaşıdır. Bu savaşta yöneticilere; Kendine güvenmeyi,ortaya çıkan aksilik ve olumsuzluklara karşı bir planın olması gerektiğini anlatır. Başarayım derken,başarıyı ararken,arada birde başarısızlığa katlanmak gerekir.
Başarısız olmanın önemli nedenleri arasında,başarı hakkında yeterince bilgi sahibi olmamakta yer almaktadır. Başarının kalitesini,başarı hakkındaki bilgilerin kalitesi belirler. Kulaktan dolma bilgilerle yola çıkmamak gerekir. Yanlış bilgi ile ne kadar azimle çabalarsak çabalayalım,bilgi yanlış olduğundan yararlı sonuca gidemez,yani başarılı olamayız,kendimize inancımızı kaybeder ve başarısız bir hayata katlanmanın yollarını aramaya başlarız.
Oysa insanlar;Başarıda da, başarısızlıkta da bir şeyler öğrenip,çıkabilecek engellere karşı başarısızlığı yöneterek başarıya ulaşabilirler.
Bir işte nasıl başarılı olacağımızı düşünmekle birlikte,o işte başarıya neler engel oluyor diye de düşünmek gerekir. Engeller ortadan kaldırıldıkça,iş kendi kendine yürür. Başarının önündeki engelleri kaldırmak,başarıyı yönetmek demektir.
Başarıyı yönetmenin sırrı,başarısızlıkların bizi yenmesine izin vermemektir. Anlaşılacağı gibi,başarıyı yönetemezseniz,başarısızlık sizi yönetir.
İş hayatında başarılı olmak için bir çok faktör vardır. Bu faktörler; Amacın tam ve net bir şekilde belirlenmesi,beklentiler,bu beklentilerin gerçekleşmesine yarayacak doğru etkinlikler,projelendirme,hizmetin içeriği,verilmek istenen mesaj,hedef kitle,yaşayış biçimleri,alışkanlıklar ve ekonomik şartlar.
İş yaşamında başarılı olmak ve onu korumaktan bahsettik. Başarıyı yakaladıktan sonra,onun düşmanlarına da bir göz atalım.
ZAFER SARHOŞLUĞU:Başarıdaki en zayıf nokta,zaferin kazanıldığı günlerde ortaya çıkar. Yoğun bir tempo ve çalışma sonrası gelen başarı,üs yönetimi rahatlatır. Başarıyı sürekli kalıcı sanan yönetici gevşer. Çok kazancın sonu müsriflik ve şatafat başlar. Rehavet tüm çalışanlara yansır. Kıskançlıklar,iç çekişmeler derken,bazı işler aksamaya başlar. Aksayan işlerde o iş yerinin batışını hazırlar.
KENDİNİ BEĞENME:İş yerindeki başarıyı sahiplenen yönetici,bir süre sonra tüm başarıların,kendi kişisel yetenek ve becerileri sayesinde gerçekleştiğine inanır. Kendini dev aynasında gören yönetici,sonun başlangıcını hazırlar. Etrafındakileri küçümsemeye,ihmal etmeye başlar. Oysa başarı kalıcı değildir. Devamı gerekir. Yöneticinin,kendine hayranlığı nedeniyle kadrosu onu terk etmeye başlar. Alt kadrosu boşalan yönetici ortada kalır ve başarısızlık kapıyı çalmaya başlar.
HAVALANMA:Belirli başarı dönemi sonrası yönetici,işlerin hep aynı gideceğine ve yeni başarıların geleceğine inanır. Başarının havası yöneticiye,genişleme ve plansız büyüme duygusu verir. Bilinçsizce risk almalar başlar. Havalanma devam eder. İş kontrol edilemeyecek kadar büyür,bilinmeyen işlere dalınır. İş yaşamının beklenmedik fırtınaları artık karşılanamaz. Yükselme hırsı artık kaçınılmaz düşüşe dönüşür.
Günümüzde başarı ve başarılı yönetimin sürdürülebilmesi zorlaştı. Dünyanın neresinde olursa olsun,krizler dalga dalga tüm ülkelere yayılıyor. Küreselleşme artık uzak sınırları ortadan kaldırdı. Meydana gelen kriz fırtınaları,dünyadaki en büyük şirketleri bile sarsıyor.
Bugün artık,yalnız ülke içi başarılı olmak yetmiyor. Ülke içinde en iyi olmak bile,geleceğin garantisi değil. Ticarette globalleşme,mal ve hizmette acımasız rekabet koşullarını ortaya koyuyor . Başarının sürdürebilirliği giderek zorlaşıyor. Buda,başarı ve başarı yönetiminin ne kadar zor olduğuna işarettir.
Her şey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE
Başarılı Yönetim Nedir ?
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.