Başbakan'a 'Samsun Tarımı' kitabı

Milletvekili Tülay Bakır, "Sempozyumu kitaplaştırıp tüm ilgililere, ayrıca Başbakanımız'a ulaştıracağız" dedi

AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır koordinatörlüğünde yürütülen “Samsun'da Tarım ve Hayvancılık Sektörel Sempozyumu” Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde gerçekleşti.


Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda düzenlenen 'Samsun'da Tarım ve Hayvancılık Sektörel Sempozyumu'na Samsun ValisiHüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) Müdürü Dr. Hasan Özcan, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mevlüt Şahin, Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü İsmail Aydın, Samsun Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, Öğretim üyeleri, ziraat odalarının başkanları ve KTAE çalışanları katıldı.

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Samsun'da Tarım ve Hayvancılık Sektörel Sempozyumu koordinatörü Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, '' Samsun Karadeniz'in yıldızı bir şehirdir. İnşallah bunu kısa bir süre içersinde herkes tasdik edecek bunu bekliyoruz. Böyle bir şehirde milletvekilliği yaptığımız için gurur duyuyorum. Burası ülkemizin büyük ovalarının bulunduğu bir şehir. Bu sempozyum bittikten sonra burada konuşulanları kitaplaştıracağız. Bu konuyla ilgili bütün arkadaşlarımıza ve ilgililere ulaştıracağız. Ayrıca bunları ben Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da ulaştıracağım. Kendilerinin bu çalışmamızdan haberleri vardır. Biz Samsun'da bu çalışmamızı uzun bir zamandan beri yürütüyoruz. Bu çalışmamıza katılan, katkı sağlayan ve bu gün burada aramızda bulunan başta Sayın Valimiz olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.'' dedi.

SAMSUN ÜLKE FINDIĞININ % 17'SİNİ ÜRETİYOR
Daha sonra söz alan Vali Hüseyin Aksoy da, '' Samsun tarım sektörü adına oldukça önemli potansiyelleri barındıran, büyük ölçüde tarımsal arazi varlığına sahip bir kenttir. Samsun'a genel olarak baktığımızda 432 bin 718 hektarlık bir tarımsal arazi varlığı vardır. Bu arazilerde fındık, meyve, sebze ve diğer tarım ürünleri olmak üzere önemli miktarlarda tarımsal üretimler gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde üretilen fındığın yaklaşık % 17'lik kısmı Samsun'da gerçekleştirilmektedir. Samsun'da tarımın yanında oldukça önemli bir hayvansal varlıkta bulunmaktadır. Bu hayvansal varlığı tarım ile birlikte değerlendirmemiz gerekmektedir. Samsun'da büyükbaş hayvan varlığımız yaklaşık olarak 321 bin civarındadır. Bunların içerisinde önemli bir miktarda manda varlığı vardır. İlimizde manda sayısı yaklaşık 13 bin 152 tanedir. Ülkemizde yetiştirilen mandaların yaklaşık %13' ü ilimizde yetiştirilmektedir. Bunun yanında Samsun'da 161 bin 500 civarındada küçük baş hayvan, yani koyun ve keçi varlığımız vardır. İlimizde yaklaşık olarak 105 bin ton süt üretimi gerçekleştirilmektedir. Bunlara bağlı olarak Samsun'da önemli bir miktarda et üretimi gerçekleştirilmektedir. İlçelerimizde hayvan pazarlarımız mevcuttur." diye konuştu.

SU ÜRÜNLERİNDE ÖNEMLİ POTANSİYELE SAHİP
Su ürünlerinde Samsun önemli bir potansiyele sahiptir diyen Aksoy şöyle devam etti: ''Karadeniz'de ve tatlı sularda bu alanda önemli üretimler yapılmaktadır. İlimizde balıkçılık alanında önemli çalışmalar yapılmakta olup Terme, 19 Mayıs, Canik, Alaçam ve Yakakent'te balıkçı barınaklarımız vardır. Bu alanlarda balıkçılık sektörünün ilimizde gelişmesi adına önemli hizmetler verilmektedir. Samsun'da kanatlı hayvanlar konusunda da çok önemli bir potansiyelimiz bulunmaktadır. Toplamda 106 işletmemizde, 152 kümeste, 2 milyon kanatlı hayvanımızın bakımı yapılmaktadır. Arıcılık alanında önemli potansiyellerimiz mevcuttur. Toplamda 657 işletmemiz var. Bu işletmelerde 61 bin 541 kovanımız vardır.Samsun gerek iyi tarım uygulamalarında, gerekse organik tarım konusunda ülkemizin öncü kentlerinden bir tanesidir. Organik tarım üretiminde yaklaşık olarak 42 bin 655 dekarlık alanda üretim gerçekleştirilmektedir. İyi tarım uygulamalarında da 44 bin 856 dekarlık alanda çalışmalar yürütülmektedir. İlimiz genelinde toplamda 226 tarım çalışanımız vardır. Bunlardan 117 'si ziraat mühendisi, 106' sı veteriner, 3 taneside su ürünleri mühendisi olarak çalışmalarını sürdürmektedirler. 6. Etap sonunda çeşitli projelere yaklaşık 17 milyon 311 bin liralık destek alınmıştır. Samsun'da çok önemli sayıda üretici birliklerimiz bulunmaktadır. İlimizde 20 ayrı sektörde 35 adet üretici birliğimiz bulunmaktadır. Tarım sektörünü çok önemsiyoruz. Hükümetimizin fındık stratejisi konusunda almış olduğu bir karar vardı. % 6 eğimin üstünde olan yerleri destekleyici, %6 'ın altı eğim olan yerlerde de alternatif ürünlere dönülmesi alanında teşvikleri ve önerileri vardı. Bu proje 2009 yılında başlatılmıştı. Bu süre içerisinde Samsun'da değişimi ön görülen alanların sadece % 2.5 kısmını fındıktan başka diğer alternatif ürünlere dönüştürebildik. Samsun'da ürettiğimiz tarım ürünlerinden yaptığımız ihracat oldukça kısıtlıdır. Fındık haricinde ihraç ettiğimiz ürünlerin sayısı yok denecek kadar azdır. "


Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GENEL Haberleri