Başbakan’ın Teşkilat anlayışı ve...

Adnan Bahadır

Başbakan"ın  Teşkilat  anlayışı  ve  Yaklaşan  Yerel  Seçimler

      Geçen haftanın en önemli tartışma konularından biri de yaklaşan mahalli seçimlerde aday tespitlerinde teşkilatların ve Genel Başkanların takınacağı tavırla ilgili yapılan spekülasyonlar, açıklamalar ve yorumlardı.
Bu yorumların en önemlisi de Büyükşehir Belediye Başkanı ile Başbakan"ın yaptığı iddia edilen telefon görüşmesi ve AK Parti İl Başkanı Sayın Ali Akyüz"ün konu ile ilgili yaptığı açıklama, bu açıklama karşısında Büyükşehir Belediye Başkanı"nın suskunluğu... Bu konudaki süreci sağlıklı yorumlayabilmek için 2004 mahalli seçimlerine şöyle bir göz atıp, neyin nasıl olduğunun tespitini yapar isek bundan sonra olması muhtemel olayları bilmek için kahin olmaya gerek kalmayacaktır...
      2002 Genel seçimlerinde iktidar olan AK Parti, 2 yıllık iktidarı ardından mahalli seçimlerde de yerel iktidarı yakalaması şarttı. Bu nedenle Belediye Başkan adaylarını tespit ederken çok dikkatli davranıp, her olasılığı değerlendirerek, kazanacak şahsiyetleri aday yapması gerektiğinin bilincindeydi. Hele hele Karadenizli olan Başbakan'ın, Karadeniz"in incisi ve Büyükşehir Statüsündeki tek ili olan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmak öncelikli hedeflerinden biriydi. Bunun bilincinde olan Y. Ziya Yılmaz henüz ANAP"tan ayrılmadan belli bağlantıları kurup, Başbakan"a ulaşıp, AK Parti"den aday olmak istediğini Başbakan"a bildirdi... Başbakan Parlamenterler ve İl Teşkilatı"nın onayını istemiş, toplanan il yönetim kurulundan Y. Ziya Yılmaz"ın adaylığına okey çıkmamıştı... 7 Milletvekiline sahip olan AK Parti'de 5 milletvekili Y. Ziya Yılmaz"ın adaylığına okey vermesine rağmen Başbakan İl teşkilatının yeniden toplanıp daha önce verdikleri kararı gözden geçirmelerini istemiş, yani sizin anlayacağınız kendisi istemesine rağmen il teşkilatı onay vermeyince olaya sıcak bakmamış, teşkilat yeniden toplanıp, bu kez Y. Ziya Yılmaz"ın adaylığı kabul etmiş, bu sürecin tamamlanmasının ardından da Başbakan ve AK Parti Genel Merkezi  Y. Ziya Yılmaz"ı aday yapmıştır. Diğer illerdeki AK Parti adaylarına baktığımızda durum farklı değil... Rize, Trabzon, Ordu"da da durum aynıdır... Hatta Sinop Belediye Başkanı Sayın Zeki Yılmazer, Ankara"daki İl Başkanları, Belediye Başkanları toplantısında il teşkilatından şikayette bulununca Başbakan tarafından azarlandığı, bu nedenle AK Parti'den istifa ettiği biliniyor...
      Peki A. Müfit Gürtuna'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday yapılmaması tembelliği, işini yapamaması mı, yoksa teşkilatla olan problemi mi?
      Bu kadar örnekleme yeter sanırım... Gelelim şu an ki Samsun"daki Teşkilata; seçilmiş ilişkilerine mevcut 6 parlamenterin hangisi Büyükşehir Belediye Başkanı mevcut Başkan olsun der? Hangi alt kademe Belediye Başkanı mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı"nı destekler?.. Bırakın İl Başkanlığını, Terme"den Yakakent"e, Çarşamba"dan Vezirköprü"ye, Tekkeköy"den Havza"ya, Ayvacık"tan Asarcık"a   hangi teşkilat mensubu mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı"nın yeniden aday olmasını ister?
5216 sayılı Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra Büyükşehir sınırlarına dahil edilen orman köyleri bu seçimde Büyükşehir Belediyesine oy verecekler... Bu insanların köylerinden şehre tek araçla inmeleri yasaklandı... Bu insanlardan kaçı mevcut idareye oy verir? Bu saydıklarımızı çoğaltmak o kadar mümkün ki sormayın gitsin!..
     Şimdi  sizlere soruyorum; bu kadar olumsuzluklara rağmen AK Parti (kapanırsa yerine kurulacak yeni parti) mevcut Büyükşehir Belediye Başkanını önümüzdeki seçimlerde aday yapar mı?
Yukarıda saydığım kriterleri göz önüne alarak kararı siz verin... Neticede, karar verecek olanlar da siz değerli okurlar gibi et ve kemikten yaratılmış insanlar, kriterler de ortada.
      İyi haftalar...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.