Bayramda et tüketimine dikkat

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Aylin Tuhta, Kurban Bayramı'nda et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak...



Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Aylin Tuhta, Kurban Bayramı'nda et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bayramı sağlıklı bir şekilde geçirmek kendi elinizde dedi.
Kurban Bayramında, et tüketiminin artması vücudumuza gereğinden fazla protein, hayvansal yağ ve kolesterol girmesine sebep olmasına neden olduğunu belirten Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Aylin Tuhta, "Bu durum kronik hastalığı olan bireylerde sağlık problemlerine neden olabiliyor. Şişman bireylerin, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin bu dönemde beslenmelerine daha da özen göstermeleri, aşırı yağlı etler yerine az yağlı etleri tercih etmeleri ve sebzeyle birlikte pişirmeleri gerekiyor. Normal zamanlarda kırmızı et haftada birkaç kez tüketilirken kurban bayramında her gün, neredeyse günde 2-3 porsiyon kırmızı et tüketilmektedir. Buna karşılık sebze ve meyve tüketimi ciddi oranda azalmaktadır. Her gün yüksek miktarda kırmızı et tüketimi 40 yaş üstü yetişkinler, yaşlılar ve kalp damar hastalığı olanlar için çok ciddi riskleri de peşinden getirir. Damar tıkanıklığı, kanda trigliseritlerin artması ve kalp sağlığının tehlikeye girmesi an meselesidir." dedi.


Kurban etini dinlendirin

Kurban kesildikten sonra 5-6 saat güneş görmeyen yerde dinlendirildikten sonra buzdolabına konulmalıdır diyen Uzm. Dr. Aylin Tuhta, "En az 24 saat buzdolabında dinlendirilen etler kanını bırakır ve sertliği de azalmış olur. Kısaca sindirimi daha da kolaylaşır ve rahatsızlık yapmayacak hale gelir.Bayramın 1. günü yenilecek et kasaptan alınmalı, sebzeli olarak pişirilmelidir.Kansızlığı olan hastalar için; karaciğer, dalak, böbrek kısmının yenmesi demir vitamini açısından zengin olduğu için tavsiye edilir. Ancak diyabet, hipertansiyon, karaciğer, kalp hastaları için önerilmez. İşkembe kısmı ve hayvanın iç yağları da kullanılmamalıdır." diye konuştu.

Tatlılara da dikkat

Bayramlarda evlerimizden eksik olmayan tatlıların da tüketimlerinde dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Aylin Tuhta, "İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır..Şeker hastalarında tatlı yemeleri önerilemez ancak diyet bozulacaksa en azından bitter çikolata tercih etmeleri önerilebilir. Bayramlar kilo alma riskinin maksimum düzeyde olduğu zaman dilimleridir. Gerek düzensiz öğün saatleri gerek özel bayram ve tatil yemekleri ve tatil rehaveti sonucu alınan enerji artmakta, harcadığımız enerji de minimum düzeylere inmektedir. Bu kilo alma çıkmazına girmemek için küçük ayarlamalar yapmalıyız" şeklinde konuştu.


Yemeklerinizi hafif pişirin

Et yemeği yaparken yağ kullanmamak, kızartma yerine fırında pişirme yöntemini kullanmak hafif yemek pişirmenin birkaç püf noktası olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Aylin Tuhta, "Yemeklerinizi pişirirken az tuz kullanın. Sofraya tuzluk getirmeyin. Tuzluk yerine baharatları tercih edebilirsiniz.Tatlı ikramlarının hepsine evet demeyin. Ya da küçük porsiyonlar tüketin. Kurban bayramı halk arasında et bayramı olarak da bilinir. Et bayramındayız diye hep et yemek zorunda değilsiniz. Gün içinde sağlıklı beslenmenizi sağlayacak her besin grubundan yeterince yemelisiniz. Sebze ve meyveler bu besin grupları içinde ihmale en gelmeyecek olan, vücut direncini artıran yiyeceklerdir.
Ailece yenilen ya da davet yemeklerini öğle saatlerine planlanlayın, akşam yemeklerinde de sebze, yoğurt ve tam tahıl ekmeğinden oluşan hafif bir öğün tüketin." dedi.

Bol bol su için ve yürüyüş yapın
Uzm. Dr. Aylin Tuhta son olarak, "Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da dikkat edilmeli, günlük en az 30 dakika tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir.Metabolizmanın çalışması, sindirim ve emilimin gerçekleşmesi için yeterince su içilmelidir.
Diabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar,karaciğer hastaları, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler, diyetlerini bozmamaları gerekmektedir." diyerek sözlerine son verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri