Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş Bir aylık oruç süresince günlük tüketilen öğün sayısının azalması ve beslenmedeki değişikliklere uyum sağlayan mide bağırsak sistemini normal beslenme düzenine geçerken çok yormamak gerekir. Özellikle bayramda fazla yağ, tuz ve şeker tüketimi nedeniyle kan şekerinde ani yükselme veya düşmeler, yüksek tansiyon ve mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, gastrit ve reflü gibi sağlık problemleri karşımıza çıkabilecek sağlık sorunları arasındadır. Aynı zamanda aşırı beslenme sonucu kilo almamız da kaçınılmaz olacaktır. Sindirim sistemini çok yormamak için yiyecekleri iyice çiğneyin, az ve sık öğünler yapın.diye konuştu.
Ramazanda azalan sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Göktaş Özellikle sıcak yaz aylarına gelen bu bayramda yetişkin bireyler günde 2-2.5 lt su içmelidirler. Kahve ve çay tüketimlerinizi su tüketiminize dahil etmeyin. Günde 2 fincana kadar kahve içebilirken çayınızı da açık ve limonlu içmeyi tercih edin şeker kullanmayın, tuz tüketimine dikkat edin. Yemekleri fazla tuzlu yapmayın ve masaya tuzluk getirmeyin. Yemeklerinizin lezzetini daha çok baharatları kullanarak sağlayın.şeklinde konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş Bayram beslenmenizde her gün mutlaka posa içeriği yüksek en az 3 besin bulundurun. Posa miktarı fazla olan besinler, kuru baklagiller, tam buğday ekmekleri ve tam buğday unlarıyla yapılmış tüm ürünler, sebzeler, meyveler (özellikle kabuklu yenenler ve kuru meyveler), fındık, bulgur gibi besinlerdir.
Ara öğünlerde meyveli yoğurt, fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler, süt ve meyve, kuru meyveler, dondurma tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Ezgi Eker Göktaş Ne kadar çok hareket ederseniz vücut o kadar çok enerji harcar. En yüksek düzeyde enerji harcaması için gidebileceğiniz her yere yürüyerek gitmeyi tercih edin. Bayram ziyaretlerine giderken kararlı olun. Size fazla geleceğini düşündüğünüz ikramları reddedebilir veya porsiyon miktarlarını daha az isteyebilirsiniz. dedi.