Bayramda tatlıyı fazla kaçırmayın

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Selim Taş, Ramazan Bayramı'nda aşırı yemekten kaçının uyarısında bulundu.

Bol şekerli ve tatlı yiyeceklerin, hamur işlerinin sofraları süslediği Ramazan Bayramı'nda bir çok kişinin aşırı yemek sebebiyle problemler yaşadığını belirten Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Selim Taş, "Özellikle şeker, kalp gibi kronik hastalığı olanların, hamilelerin, çocukların, yaşlıların son derece dikkatli olması gerekiyor. Yeterli ve dengeli beslenme, bayramlarda dahil hayatımızın her döneminde olması gereken bir durumdur, bu sebepledir ki bayramda yiyip içtiklerimizi sağlıklı hayatın bir parçası olarak görmek ve her besin grubundan yeterli ve dengeli beslenmek gerekiyor" dedi.

Alacağınız önlemler ile bayramı rahat geçirebilirsiniz diyen Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Selim Taş şu önerilerde bulundu: Güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Besin gruplarından aşırıya kaçmadan yeterli miktarlarda alınmalı ve bunlar 3 ana - 3 ara öğüne dağıtılarak tüketilmelidir. Besinler iyi çiğnenmeli ve yavaş yavaş yenmelidir. Ramazan bayramı boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Eğer tatlı tüketilmek isteniyorsa şerbetli, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlı veya meyve salataları tercih edilmelidir. Ayrıca tatlı tercihleri ara öğünlere bırakılmalı; daha çok öğlen ile akşam arasındaki vakitte tüketilmeli, akşam ve geç saatlerde yenmemelidir.

YAĞLI KIZARTMALARDAN UZAK DURUN
Uz. Dr. Selim Taş, "Bayram ziyaretlerine giderken aç olmamaya özen gösterilmelidir. Yemekleri yaparken veya gittiğiniz yerde yağda kızartma veya kavurma yerine ızgara, fırın, haşlama tarzı kullanılarak yapılan yemekleri tercih ediniz. Bayramlarda ikram edilen ve kafein içerikleri yüksek olan kola, kahve ve çay tüketimine dikkat edilmelidir. Aşırı kafein kalp ritmini bozduğu için özellikle kalp ve tansiyon hastaları 2 fincanı aşmamalıdırlar. Bu tür içecekler yerine ayran ve taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmeli ve günlük 2-2.5 lt su içilmesi ihmal edilmemelidir. Bayramda fazla miktarda şekerli gıda tüketilmesi, kan şeker düzeyinin bozulmasına, kan basıncının artmasına neden olmakta bu da özellikle kalp ve şeker hastaları için ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Kan basıncının artması ve yüksek tansiyon nedeniyle kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabilmekte ve hatta aşırıya kaçılması durumunda kalp krizini tetiklemektedir. Ayrıca unutulmamalıdır ki; normal şartlar altında birkaç günlük bayram süresince şeker, çikolata veya tatlı yemekle şeker hastası veya kalp hastası olunmaz. Ancak ailesinde bu tür hastalık bulunanlar, genetik olarak kalp ve şeker hastalığına yatkın olurlar. Bayramda fazla miktarda yemek yenilerek sindirim sisteminin yanı sıra kalp ve damar sisteminin zorlanması ya da fazla miktarda şeker tüketilmesi, genetik olarak yatkınlığı olanlarda kalp veya şeker hastalığını ortaya çıkartabilmektedir." diye konuştu.

YÜRÜYÜŞ YAPIN
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Selim Taş son olarak, "Ziyarete gelen konuklara kesinlikle ısrarcı davranılmamalıdır. Çünkü sevdiğimiz için iyilik diye yaptığımız ısrarlar, farkına varmadan sevdiğimiz kişilerin sağlığına zarar verebilmektedir. Oruç nedeniyle uzun süren açlık dönemi ve hareketliliğin azalması ile oluşan metabolizma hızındaki yavaşlamayı artırmak için bayram bir fırsat olarak görülmelidir. Vaktiniz sürekli ziyaretlerde geçiyor ve ayrıca egzersize vakit ayıramıyorsanız; bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmeyi, asansör yerine merdivenleri kullanmayı tercih edebilirsiniz." diyerek sağlıklı bayramlar temennisinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri