Banyo sırasında ise göbek bağının suyla temas etmesi engellenmeli
Yeni doğan bebeğinizin tüm gün boyunca yıkanmadan kalmasının tıbbi bir sakıncası yok hatta tam aksine pek çok faydası var. Bebeğin ilk banyosunun ne zaman yapılacağına ebeveynleri karar verebilir. Yeni doğanın cildinde verniks adı verilen krem peynir görünümünde bir tabaka yer alır. Bu tabaka daha çok zamanında doğan bebeklerin, genellikle deri kıvrımları ve kol altında, bacak arasında ve poposunun sırta doğru olan kısmında bulunur. Erken doğan bebeklerin cildinde ise daha fazladır. Bu özel tabakayla ilgili yapılan yeni araştırmalar; verniksin yenidoğanın cildinin bağışıklığını güçlendirdiğini, doğum sonrasında cildine koruma katmanı sağladığını gösteriyor. Bu durum özellikle hastane kaynaklı enfeksiyonlara maruz kalma potansiyeli bulunan bebeklere büyük avantaj sağlar. Verniksin nemlendirici özelliği ise bebeğin cildini yumuşacık tutar.
MEMEDEN AYRILMASIN
Doğumdan hemen sonra bebek banyoya götürülmemeli, annenin göğsünde olmalıdır. Böylece annesinin sesini duyabilir, süt kokusunu alabilir, ten temasını hissedebilir. Bu yeni dünyaya gelmiş bebek için büyük bir rahatlık kaynağıdır. Anne memesine yakın olması emmesini teşvik eder ve bebeğin yeni hayata yumuşak bir geçiş yapmasını destekler. Bu nedenle yeni doğan bebeğin ilk banyosu doğumdan 48 saat sonra, göbek bağı suyla çok temas halinde olmayacak şekilde yaptırılmalı.
SUYUNA YAĞ İLAVE EDİN
Banyo seanslarında haftada bir veya iki kez şampuan kullanabilirsiniz. Yeni doğan bebeklerin cilt altı yağ dokusu yeterli olmadığı ve suyun içinden kuru bir dünyaya geldikleri için ciltlerinde sık sık kuruma ve pullanma olur. Bunun yanı sıra ter bezleri de aktif olmadığı için terlemezler, kendilerine has güzel kokuları vardır. Sık şampuan uygulamak ise ciltlerinin daha da kurumasına yol açar. Bu nedenle sadece su ile yaptırılan küvet banyosu temizliği için yeterli olur. Hatta suyun içine birkaç damla yağ ilave edin, bu yağ kireçli suların sertlik derecesini de azaltır.
BEBEĞİ KÜVETTE SUYUN İÇİNDE YIKAYIN
Bebekler için en keyifli banyo, küvet içinde yaptırılandır. Anne karnında suyun içinde yaşayan bebek için tekrar suyun içinde olmak; anne rahmine geri dönmüş hissi yaratır, onu rahatlatır. küvetin yarısına kadar su koyduktan sonra suyun kaldırma gücü ile bebeği başından tutarak suyun içinde özgürce hareket ettirmek; onu hem rahatlatır, hem de uyku düzeninin oturmasına yardımcı olur. Suyun sıcaklığı ise 37.5 derece olmalı.
ALT TEMİZLERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Bebeklerde alt temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılar var. Bunları bilmek ve bebek bakımında anneye yardımcı olan kişilere de öğretmek gerekir.
Erkek bebeklerde; genital organ yukarıdan aşağı doğru ve her defasında kaynamış ve ılıtılmış suyla ıslatılmış pamukla silinir. Sonra testis torbaları, ardından da popo arası nazikçe temizlenir.
Kız bebekte ise bacak arası kıvrımları ve sonrasında vulva yukarıdan aşağı doğru silinir. Bunu yaparken basınç uygulamamaya özen gösterilmeli.
Alt temizliğin ardından günde birkaç kez pişik kremi kullanılmalı. Göbek bağının çabuk kuruması ve enfeksiyon kapmaması için yenidoğanlara özel göbek bağı oyuntulu bez kullanılmalı.
Bir-iki ay sonra bebeğin kaka yapma sıklığı azalır ama bu kez çok miktarda kaka yapar. Yapılması gereken şey; sabun veya şampuan kullanmadan bol su ile bebeğin poposunu yıkamak.
AMAN MANTAR OLMASIN!
Banyo sonrasında bebeğinizin cildini havlusunun içine koyduğunuz emici bir tülbent ile tüm kıvrımları nemli kalmayacak şekilde kurulamalısınız. Ardından cildinin ihtiyacına göre bebek losyonu veya yağı ile nemlendirip onu giydirmelisiniz. Sonra kıl fırça ile saçlı deriyi fırçalamalısınız. Mantar olmaması için kulak kepçesinin arkaları ve dış kulak kıvrımlarının ıslak kalmamasına özen göstermelisiniz. Gözlerini de yumuşak bir tülbent ile içten dışa doğru silerek çapaklanmayı önleyebilirsiniz. SABAH