Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Çiftlik Şubesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Erol Ortaç, konuşmasında bebek bezleme konusunda standart bir şekilde bebeğin bezlenmesinin şart olmadığını vurgularken, bebek kundağına tamamen karşı olduklarını kaydetti.
TEDAVİSİ AMELİYATLA YAPILIYOR
Uz. Dr. Erol Ortaç, bebek kundaklamanın bebeğin henüz zayıf olan anatomisini zorladığını savunarak, kundağın bebekte kalça çıkığı yaptığını belirtti. Ortaç, Zaten yeni doğan bebeklere, bizler 1 aydan önce kalça çıkıkları için ultrason yapıyoruz. Bunun amacı ise erken tespit ve erken teşhistir. Erken zamanda eğer tespit yapılıyorsa, bebek iki ara bezi ile yani iki bez ile bezlenerek tedavi edilebiliyor. Şöyle bir durum var ki, belli aylardan yani özellikle 6 aydan 1 yaşına kadar olan süreç içerisinde doğru yapılan tespitlerdeki tedavi de ameliyatla olabiliyor dedi.
AİLE VE ÇOCUK İÇİN BÜYÜK BİR TRAVMA
Ortaç, ailelerin bebek bezleme tekniğinde dikkat etmesi gereken hususlardan ilkinin, bebek bezlerken bezin çok sıkı olmaması ve bez boyutunun bebeğin kilosuna göre seçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ortaç, Bezleme yaparken ise kundak tarzı ayaklarını düz ve birbirine paralel olacak şekilde bezlemeyecekler. Anne karnındaki pozisyonun, iki ayağı kalkık vaziyette yani hafif bükülmüş bir vaziyette olmasını istiyoruz. Bunun istememizin en büyük nedeni ise kalça çıkığını önlemektir. Yoksa şu şekilde veya bu şekilde bezlense daha iyi olur şeklinde bir gerekçe yoktur. Fakat önemli olan sıkı olmayacak, kilosuna uygun olacak, yaşına uygun olacak ve ayakları rahat olacak. Ailelere kullanmaları için kundak tarzı bandaj türevlerini öneriyoruz. Tabi ki bunlara rağmen bebeklerimizde kalça çıkığı olabilir. Bunun için ise rutin tarama testleri yapmak gerekiyor" diye konuştu.
Tolga BİRGÜCÜ