Bebek ölüm hızı ortalamanın altında

Samsun Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, bebek ölümlerinin yüzde 56'sının yenidoğan dönem ölümleri olduğuna dikkat çekti

Türk-İş Eğitim Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Neonatal Resüsitasyon Programı kapsamında 12. eğitim programının sertifika töreni düzenlendi. Kamu, özel, üniversite hastanesi ile 112 acil yardım birimlerinden 48 yardımcı sağlık personelin katıldığı eğitim sonunda sağlık personeli sertifikalarını aldı. Konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, bu zamana kadar hekim ve yardımcı sağlık personeli olmak üzere toplam 491 kişiye eğitim verildiğini söyledi.

ÇOCUK ÖLÜMLERİNDE AZALMA GÖZLEMLENDİ
Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlendiğini ifade eden Mustafa Kasapoğlu, doğum sırasında ve doğumdan hemen sonra meydana gelen ölümlerde sosyal ve ekonomik gelişmelerin daha az duyarlı olduğunu kaydetti. Doğum sonrası ölümlerin azaltılmasına yönelik sürdürülen aşılama, ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılması ile doğum sonrası bebek ölümlerinin azalmaya başladığını ifada eden Kasapoğlu, "Yenidoğan dönemindeki ölümler ön plana çıkmıştır. Bu programların olumlu etkileri iki önemli gösterge ile izlenebilmektedir. 1963 yılında binde 200'ü geçen Bebek Ölüm Hızı (BÖH) 2003'te binde 29'a düşmüştür. Ülkemizde 2008 yılı bebek ölüm hızı binde 17,6 dır. İlimiz 2008 yılı BÖH binde 11.5'tir. Bebek ölümlerinin yüzde 56'sı yenidoğan dönem ölümleridir. 1998 de binde 25,8 olan Yenidoğan Bebek Ölüm Hızı 2003 de binde 17'ye düşmüştür. Ülkemizde 2008 yılı neonatal ölüm hızı binde 13'tür. 2008 yılı ilimiz neonatal ölüm hızı binde 8.5'tir" dedi.

DOĞUMU İZLEYEN DAKİKALAR
KRİTİK BİR SÜREÇTİR
"Doğumu izleyen dakikalar bebeğin anne rahminin dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır" diyen Kasapoğlu, "Solunum güçlüğü içindeki bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları yaşamın kalitesini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir yeniden canlandırmaya hakkı vardır. Bu, doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olması, aynı zamanda ilgili birimlerde çalışan sağlık personelinin de yenidoğanın yeniden canlandırılmasında bilgili, becerikli olması ve ekip olarak uyumlu çalışabilmesi anlamına gelmektedir" diye konuştu. Daha sonra 48 sağlık personeline sertifikaları verildi.

YAŞAM Haberleri