BEDEN DİLİ VE İLETİŞİM

Semiha Sandıkçı

Beden dili;vücut  duruşu, jest ve mimikler,yüz  ifadesi,göz hareketlerinden oluşan zihinsel  ve fiziksel faliyetlerle desteklenen ,sözel  olmayan iletişim  şeklidir. Derler ya"sen sus gözlerin  konuşsun."Beden dili sözler olmadan da çok şey ifade eden beynimizde algılar oluşturan etkili bir iletişim  şeklidir. 1860'larda yapılan  bir araştırma  sonucunda insanların  sözlerden  daha çok beden diline güvendiği  kanıtlanmış. 

Duruşumuz,göz  temasımız, mimiklerimiz,oturuş kalkışımız,el ve kol hareketlerimiz,mesafemiz hatta giyim kuşamımız,taktığımız  takılar  ve renklerin bize ifade ettiği bir dili var.Beden dili duygu ve düşüncelerimizin tamamına yakını bilinç  altımızda anlamlandırılır.Araştırmalara göre insanların  yüz  yüze iletişiminde kelimeler  %10,ses tonu %30,beden dili%60 önem  taşıyor. Görülüyor ki iletişimin büyük  bir bölümünü hal ve hareketlerimiz belirliyor.

Ses tonunun kullanımı da okudukça  önemlidir. Gergin bir ortamda yumuşak  bir ses tonu çıkabilecek kavgayı  önlerken, yüksek  ses tonu olmayan gerginliği ortaya çıkarır. Canlı ve neşeli  ses tonu insanlarda olumlu etki bırakır.Monoton bir konuşma dikkati dağıtır, bıkkınlık  oluşturur. Sert ve kesin konuşma dinleyende savunma hissi ortaya çıkarır, rahatsızlık verir. 

Beden dilimizi doğru  kullanmamız;muhatabımız üzerinde olumlu etki bırakmamımızı,daha iyi anlayıp, etkili iletişim kurmamızı sağlar. İnsanlarla iyi geçinmemizi,ken-dimizi daha iyi ifade etmemizi sağlar.İş görüşmelerinde özellikle bir adım öne  taşır.  İş arkadaşlarımızla uyumlu olmaya yardımcı  olur.Ayrıca  karşımızdaki kişinin  sözlerinin doğru mu yalan mı olduğunu yine beden dilinden anlatabiliriz.

Bir kişiyi  ilk gördüğümüzde onu tanımak için  davranışlarına, kendini ifade ediş  şekline, bakışına duruşuna bakarız. İlk intiba önemlidir  ve o kişiyle  samimiyet derecemizi belirler. 

Konuştuğumuz kişi  abartılı hareketler yapıyor ve bilinçli  olarak kollarını  açarak konuşuyor ise sakladığı veya tedirgin olduğu  birşeyler  vardır. Çoğu  kişi  bilir ki suçlu  olanın  sesi daha çok  çıkar. Karşımızdaki kişi biz konuşurken  saatine bakıyorsa sıkılmış olabilir ya da acelesi vardır. 

Konuştuğunuz  kişi  sizi dinlerken  kollarını  bağlamış şekilde  duruyorsa düşüncelerinizi  kabul etmiyor,sizin aksi düşüncenize sahip demektir,sizinle göz  temasından kaçıyor   ise ya utanıyor  ya da  birşey  gizliyor olabilir.

Siz konuşurken saçlarıyla oynuyor,elbisesini düzeltiyorsa söylediklerinizle ilgilenmiyor demektir.Konuştuğunuz  kişi  tüm  bedeniyle  size dönük, size doğru  eğilmiş, dikkatini size vermiş  ise söylediklerinizi önemsiyor, ilgisi sizde demektir. Beden dili çok şey  anlatır. Doğru  kullanıldığında  avantaj sağlar, güveni  pekiştirir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.