Ak Parti'de sıkıntı yaratan 3 dönemden fazla seçilememeyi düzenleyen tüzük maddesi belediye başkanlığı ve milletvekilliğinde geçirilen dönemler ayrı ayrı hesaplanacak.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları ve hukukçu milletvekillerinden oluşan bir komisyonca üzerinde çalışılan mevcut tüzüğün, 3 dönem yasağının "görev farkı" gözetmediği belirlendi. Mevcut tüzüğün aynen korunması halinde, görev ayrımı olmaksızın milletvekilliği ya da belediye başkanlığında 3 dönemi tamamlayanların hiçbir şekilde Ak Parti listelerinden yeniden aday gösterilemeyeceğini tespit eden parti kurmayları, milletvekilleri ve bakanlara belediye başkanlığı, belediye başkanlarına da Tbmm yolunu kapatmayacak bir taslak hazırladı. Hazırlanan değişiklik ile 3 dönem yasağı sürecek ancak bu 3 dönem yasağı sadece yapılan görevle sınırlı olacak. Yani belediye başkanlığı döneminde 3 dönemini tamamlayanlar milletvekilliğine, milletvekilliğinde 3 dönemini tamamlayanlar da belediye başkanlığına aday olabilecek. Ak Parti ile Mhp arasında varılan uzlaşma doğrultusunda 2013 sohbaharına çekilecek yerel seçimlerde aday olup seçilen milletvekili ve bakanlar parlamentodaki görevlerinden istifa etmek zorunda kalacak. Bu da Ak Parti'nin halen 326 olan sandalye sayısının azalmasına neden olacak.
ANAYASA SIKINTISI
Bu istifa zorunluluğu Ak Parti kurmaylarının tüzük hesaplarının ayrı bir boyutunu oluşturuyor. Ak Parti yönetimi şimdi ara dönemi belediye başkanlığında geçirecek isimlerin istifaları ile Tbmm'de nitelikli çoğunluk yani 330 oy gerektiren düzenlemelerin çakışma olasılığı üzerine kafa yoruyor. Ak Parti kurmaylarının en büyük endişesi ise, ağır aksak ilerleyen yeni anayasanın 2013'e hatta 2014'e kalması olasılığı. Çünkü yeni anayasa projesi hedeflendiği yerel seçimlerin yapılacağı tarihten sonraya kalırsa bu durumunda Ak Parti "Yeni anayasa mı?" yoksa "3 dönem engeline takılacak isimlerin ikbali mi?" ikilemiyle karşı karşıya kalacak. Ak Parti 4 partinin tam mutabakatı ile hayata geçirilmesi mümkün olmazsa, ortaya çıkacak yeni anayasa metnini dışarıdan en az 6 oy desteği bularak ya da Chp, Mhp ya da Bdp'den herhangi biriyle "uzlaşı" arayarak en azından referanduma sunmak istiyor. Başbakan Erdoğan da "B planını" "4 Parti uzlaşamazsa B planı uzlaşabilen partiler ne yapabilir onu görmek olur" sözleriyle dile getirmişti. Eğer yeni anayasa yerel seçim sürecinden önce referanduma sunulma aşamasına getirilemezse, bu durumda belediye başkanlığına kaydırılacak bakan ve milletvekillerinin istifa etmek zorunluluğu anayasanın refanduma sunulmasını riske sokacak. Ak Parti bu nedenle yeni anayasının süratle hayata geçirilmesini istiyor. Konuya ilişkin konuşan AK Partili kurmaylar da, "Eğer yeni anayasa yapımı 2012 itibariyle hayata geçirilemez de yerel seçim sonrasına sarkarsa, 3. dönemi tamamlayan milletvekili ve bakanlarımızdan hiç kimse belediye başkanı olmak için istifa edemez. Yani aday da olamaz. Çünkü istifa etmeleri halinde Meclis'teki oylama ve yeni anayasanın hayata geçirilmesi sıkıntıya girer. Bu nedenle yeni anayasa çalışmalarının hızla tamamlanmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundular.
YENİ DÖNEMDE YOKLAR
Ak Parti'den önümüzdeki seçimlerde aday olamayacak 76 isim şöyle: "Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Egemen Bağış, Binali Yıldırım, Nimet Çubukçu, Vecdi Gönül, Mehdi Eker, Recep Akdağ, Ali Babacan, Nihat Ergün, Taner Yıldız, Hayati Yazıcı, Faruk Nafiz Özak, Faruk Çelik, Mustafa Demir, Sadullah Ergin, Beşir Atalay, Mehmet Ali Şahin, Burhan Kuzu, Abdülkadir Aksu, Ünal Kacır, Halide İncekara, Enver Yılmaz, Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Haluk İpek, Salip Kapusuz, Ahmet İyimaya, Cevdet Erdöl, M. Sayım Tekelioğlu, Ömer Çelik, Necati Çetinkaya, Ali Küçükaydın, Sait Açba, Mevlüt Çavuşoğlu, Ahmet Edip Uğur, Fahrettin Poyraz, Vahit Kiler, Bayram Özçelik, Mehmet Daniş, Murat Yıldırım, Sebahattin Karakalle, Hüseyin Çelik, Fatma Şahin, Mehmet Sarı, Nurettin Canikli, Hakkı Köylü, Sadık Yakut, Mustafa Elitaş, Muzaffer Baştopçu, Kerim Özkul, Harun Tüfekçi, Soner Aksoy, Hasan Fehmi Kınay, Hüseyin Tanrıverdi, Nevzat Pakdil, İdris Naim Şahin, Nusret Bayraktar, Hasan Ali Çelik, Ayhan Sefer Üstün, Şaban Dişli, Suat Kılıç, Cemal Yılmaz Demir, Ahmet Yeni, Afif Demirkıran, Ziyaeddin Akbulut, Zeyid Aslan, Şükrü Ayalan, Yahya Akman, Bekir Bozdağ, Köksal Toptan, Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, Mevlüt Akgün."