Kahvaltıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Prof. Dr. Ahmet Bulut, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof Dr. M. Bekir Selçuk ve Başhakim Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sümbül de katıldı. Rektör Akan, kahvaltı sonrasında basın mensuplarına göreve geldiği 6 Ağustos 2008 tarihinden bu güne OMÜ'de yeni yönetim tarafından yapılan çalışmaları anlattı.
4 SORUŞTURMA BAŞLATILDI
SDKSD'nin satın almalarıyla ilgili kamu zararına ilişkin başlatılan soruşturmaların bir kısmının sonuçlandırıldığını, bir kısmının ise yenileriyle genişletilerek sürdürüldüğünü kaydeden Rektör Akan,
Sayıştay denetçilerinin yaptığı inceleme sonucunda Eğitim, Spor ve Kültür Daire Başkanlığı aracılığı yapılan et alımlarında yolsuzluk yapıldığı tespit edildiğini dile getirdi. Konuşla ilgili açılan 4 soruşturmanın birinin tamamlandığını ifade eden Rektör Akan, tamamlanan soruşturmayla ilgili savcılığa suz duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.
SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Usulsüzlüklerin dönem dönem yapıldığı için denetçiler tarafından soruşturmanın devam ettiğini kayden Akan, Amacımız kamu yararını korumak. Soruşturmanın biri de bitmek üzere. Diğer 2'si de devam ediyor. Soruşturmalar tamamlandıkça savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Bu bir hukuki süreçtir. dedi. İş denetçilerinin raporları sonucunda bir dönemki et alımında 300 bin TL, diğerinde de 890 bin TL usulsüzlük yapıldığının belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Akan, Sorumlulara disiplin cezası, savcılığa suç duyurusu ve bu bedeli ödemeleri için tebligat gönderdik. Sayıştay denetçilerinin raporları doğrultusunda Sayıştay ilgili kişilere soruşturma açıyor. Daha sonra o kişi Sayıştay'a savunma yapıyor. Savunma sonrasında kurum son raporunu yazıp bize gönderiyor. Biz de bu son Sayıştay denetçisi raporunu bekliyoruz. O geldikten sonra tespit edilen ve bildirilen bütün hususlarda soruşturma açılacak. Bütün usulsüzlüklerin üzerine gideceğiz. ifadelerini kullandı.
'İHTİYAÇTAN FAZLA İSTİHDAM VAR'
Yönetim olarak tasarruf yapma kararı aldıklarına da değinen Rektör Akan, önceki senelerde 900 bin YTL olan taşıt yakıtları harcamalarını 500 bin TL' ye indirdiklerini dile getirdi. Hastanede gereğinden fazla istihdam yapıldığını da bildiren Akan, Hastanemizde 2 bin 940 personelin görev yapıyor. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatak kapasitesinin fazla olmasına rağmen daha az sayıda kişinin çalıştığı tespitinde bulundu. Hastane yönetimi olarak kadrolu çalışan sayısını yükseltip, sözleşmeli sayısını azaltmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
17 MİLYON ELEKTİRİK BORCU ÖDEDİK
Eski yönetim döneminde üniversitede ciddi oranda israf ve yolsuzluk yapıldığını anlatan Prof. Dr. Akan, resmi anlamda belgelenen tüm yolsuzlukların üzerine gideceklerini vurguladı.
Hizmet alımlarında büyük israf yapıldığına dikkat çeken Rektör Akan, Arkadaşlarımız, Hacettepe Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'ni incelediler. Aynı yatak kapasitesine olmamıza rağmen onlar 800-900, biz ise bin 200 işçiyle çalışıyoruz. Korkunç bir israf var. Tabi bunların hepsinin maaşı ve sigortaları döner sermayeye yükleniyor. Bu nedenle de piyasaya olan borcunuzu ödeyemiyoruz. diye konuştu. Akan ayrıca 2004 yılından bu yana birikmiş olan elektrik borçları ve 2008 'in son 5 ayıda birlikte YEDAŞ'a toplam 17 milyon TL borç ödediklerini de ifade etti.
Yaprak KOÇER