Soğuk havaların vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığını, vücut direncini düşürerek hastalıklara yakalanma riskini artırdığı belirtildi. Soğuk havaların insan sağlığına olan olumsuz etkilerini en aza indirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar karbonhidrat içeriği yüksek yağlı gıdalardan kaçınılması ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tercih edilmesini öneriyor.
MEYVE TÜKETİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Özellikle soğuk havalarda C vitamininin önemli kaynağı olan sebze meyve tüketiminin yeterli olması gerektiğini dile getiren uzmanlar, günde 3-5 porsiyon sebze tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka sebze yemeği ve salata bulundurulması gerektiğini dile getiren uzmanlar, c vitamini bakımından yüksek olan portakal, limon, elma, brüksel lahanası, taze biber, domates, karnabahar, ıspanak, maydanoz, tere, rokanın tüketilmesi gerektiğini bildiriyor. Uzmanlar ayrıca kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için antioksidan olarak görev yapan A vitamini, E vitamini bulunan kırmızı et, balık, süt, yumurta, portakal, elma gibi besinlerinde tüketilmesinin önemli olduğunu bildiriyor.
Yaprak KOÇER