Bezelye, sindirim sistemi ve kalbe yararlı

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Baha Aydoğ, “İnsülin direnciniz, hipoglisemi ya da diyabetiniz varsa, kurutulmuş bezelye ve mercimek gibi baklagiller istikrarlı, yavaş yanan enerji sağlarken, kan şekeri düzeyini dengelemenize de yardımcı olabilir” dedi

Baklagiller ailesinin küçük fakat besleyici değeri güçlü bir üyesi olan kurutulmuş bezelyenin, iyi bir kolesterol düşürücü lif kaynağı olduğu belirtildi. Kurutulmuş bezelyenin kolesterolü düşürmesinin yanında, yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri düzeyinin yemekten sonra aniden yükselmesini önlediği için, kan şekeri bozukluklarını yönetmede yararlı olduğu kaydedildi.
Bir su bardağı pişmiş bezelye tanesinin, günlük lif değerinin yüzde 65'ini sağlamadığı, kurutulmuş bezelyenin aynı zamanda iyi bir B vitaminleri (folat ve tiyamin) ve magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineralleri bünyesinde barındırdığı ifade edildi. Kurutulmuş bezelyenin protein içeriği açısından da zengin olduğu, yağ içermediği, bünyesindeki izoflavonlarla göğüs ve prostat kanseri dahil bazı sağlık sorunları riskini azalttığı belirtildi.
Medigold Hastanesi Başhekimi ve İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Baha Aydoğ'a göre, çözünebilir lif, sindirim sistemi ve kalbe yararlı etkilerine ilave olarak, kan şekeri düzeyini stabilize etmeye yardımcı olmaktadır. Aydoğ, "İnsülin direnciniz, hipoglisemi ya da diyabetiniz varsa, kurutulmuş bezelye ve mercimek gibi baklagiller istikrarlı, yavaş yanan enerji sağlarken, kan şekeri düzeyini dengelemenize de yardımcı olabilir. Yüksek lifli diyetler ve kan şekeri düzeyine ilişkin çalışmalar, bu yüksek lif içerikli gıdaların sağladığı önemli yararları göstermiştir" dedi.
KALP SAĞLIĞI İÇİN KURUTULMUŞ BEZELYE
Beslenme alışkanlıklarını ve koroner kalp hastalığından ölüm riskini inceleyen bir çalışmada, araştırmacılar ABD, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İtalya, eski Yugoslavya, Yunanistan ve Japonya'da 16 bini aşkın orta yaşlı erkeği 25 yıl boyunca izledi. Tipik yeme alışkanlıkları; Kuzey Avrupa'da daha çok süt ürünleri tüketimi; ABD'de daha çok et tüketimi; Güney Avrupa'da daha çok sebze, baklagiller, balık ve şarap tüketimi ve Japonya'da daha çok tahıl, soya ürünleri ve balık tüketimi olarak belirlendi. Araştırmacılar bu verileri kalp hastalığından ölüm riskiyle ilişkili olarak analiz ettiğinde, baklagillerin riskte yüzde 82 oranında düşüşe neden olduğu görüldü.
Kurutulmuş bezelyenin yüksek lif içeriğinin yanında, iyi bir potasyum kaynağı olduğu, potasyumun kan damarı plaklarının büyümesi ve gelişimini azaltıcı ve yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı olduğu vurgulandı. Bir su bardağı pişmiş bezelyenin, günlük potasyum ihtiyacının yüzde 20.3'ünü karşıladığı ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri