"Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu ?" mesajı, ilim tahsilinin önemini anlatmak için yetecektir. İlim; İslamın hayatı, canıdır. İnsan için " Can" ne anlama geliyorsa, İslâm için de, "İlim" aynı şeydir. "İslâm ne diyor, insandan ne istiyor, insan ne anlıyor, ne yapıyor" bunlar ilimle öğrenilir.
Karanlıkla ışık, görenle görmeyen aynı olmayacağı gibi, bilenle bilmeyen, öğrenenle öğrenmeyen de aynı ol(a)maz. İlim, aydınlatır, ferahlatır, ileriyi görmeyi sağlar.
İslâm dini, bilgisizliği hoş görmez. Bilgisiz ibadet de olmaz. İbadeti anlamlı ve duygulu hâle geçirmek ancak bilge ile olur. Bilgi sahibi olmayan, Rabbını da tanıyamaz. Rabbını tanımayan rahat ve huzurlu yaşayamaz.
Bilgi sahibi olmayan; ana, baba, evlat, vatan, millet, bayrak, din, iman, ezan, Kur'an kıymeti bilemez. " Hz. Ömer; kız çocuğunu diri diri toprağa gömerken, onu gömeceği kuyuyu kazarken, kızı da babasının yüzündeki terleri siliyordu biraz sonra o kuyuya gömüleceğini bilmeden." Bu durum, cehalettin tarifi için yetecek bir tablodur.
Ceset olarak evladı canlı canlı toprağa vermekle, mana olarak evladı kötülüklerin yuvasına atmak arasında hiçbir fark yoktur. İslâm, evladı değerli kılıyor bu da ilimle öğreniliyor. İki kız yetiştirenin cennete gireceği, salih evlat bırakanın amel defterinin kapanmayacağı müjdesi bilgi sahibi olmakla biliniyor.
İlim tahsili yapılmadan, bilgi sahibi olmadan; hakikat görünmüyor, gerçekler bilinmiyor. Medeniyet dünyası denen günümüzde bile hakikatler yeterince bilinmediği için cahiliyenin hataları isim ve şekil değiştirmiş olarak devam ediyor.
İslâm dini, ilim tahsili yapmayı ve bilgi sahibi olmayı emrediyor. Buna çok önem ve değer veriyor. Bilgisiz bir toplum, İslamın güzelliklerinden ve dünyanın nimetlerinden gereği kadar faydalanamaz.
Öğrenilen bilgilerin kişiye ve topluma fayda sağlaması gerekir. Faydası olmayan bilgi yüktür hatta kötüdür. Kötü sonuçlar oluşturacak bilgi vebaldir. Allah'tan faydalı ilim talep edilir, faydasız bilgiden de Allah'a sığınılır. Peygamberimiz böyle dua etmiş, müminlere de tavsiyede bulunmuştur.
Dinini öğrenmek her Müslümana farzdır. Buna İlm-i Hâl denir. Öğrenmek; zenginlikten ve dünya malından daha faydalıdır. Bilgi sahibi, ilim sahibi olmak; Peygamber varisi olmaktır.
Cahillerin alkışlandığı, bilgi sahibi olanların kıyıya-köşeye çekildiği/itildiği bir toplun sallanır, bilgiyi ve bilgiliyi ön plana çıkaran toplum da şahlanır.
Bilgi; aklın gıdası, ruhun neşesi, dinin temelidir. Bilgisiz dini hayat ol(a)maz. Faydalı bilgi, insanı her türlü kötülükten korur. Kim ki ilim sahibi olanlarla oturup- kalkarsa takvası ve itibarı artar.
İnsanlar ve insanlık yokluktan değil, bilgisizlik ve ahlaksızlıktan çökerler. Faydalı bilgi; takvadır, o da güzel ahlaktır. Şikayet edilen her konunun merkezinde bilgisizlik vardır.