Bilgi ve bilinç HIV’den korunmanın anahtarıdır…

Kondom gebelik önleyici bir yöntem olmakla birlikte, aynı zamanda tüm cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmayı sağlayan en önemli araçtır

İlk HIV tanısı bundan tam otuz yıl önce 1 Aralık 1981 yılında kondu. Otuz yıldır dünya üzerinde ve kimi zaman bedenlerimizde onunla yaşıyoruz. Tanımlandığı günden itibaren üzerinde çalışılan ve mücadele edilen bu virüsle ilgili, tanımlanmasından 7 yıl sonra düzenlenen uluslar arası bir kongrede, 1 Aralık tarihi “korunmayı ve farkındalığı” arttırmak amacıyla “Dünya AIDS Günü” ilan edildi. “Kırmızı Kurdele”, “AIDS'i biliyorum, AIDS'e karşı korunuyorum ve AIDS'ten ölenlere saygı duyuyorum” anlamı ile HIV/AIDS'in simgesi oldu.

Türkiye'de ise ilk HIV vakası 1985 yılında açıklandı. Ne yazık ki o dönemde HIV'i baskılayan tedavilerin olmaması, bilgisizlik, ön yargılar, ihlaller, tecrit ve yalnızlık, bu ilk tanının yaşamını son derece olumsuz etkiledi.

Ancak aradan geçen yıllar içerisinde HIV/AIDS Dünya Sağlık Örgütü tarafından ölümcül hastalıklar listesinden çıkartılarak kronik hastalıklar listesine alındı. 1996'dan bu yana mevcut gelişmiş ilaç seçenekleriyle kontrol altında tutulabilir hale geldi. Bilim çevreleri, HIV pozitiflerin tedavilerine erişebildikleri ve devam ettikleri sürece işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebileceğini, gerekli önlemlerle bebek sahibi olabileceklerini kanıtladı.

Tango iki kişilik bir danstır…

Kondom gebelik önleyici bir yöntem olmakla birlikte, aynı zamanda tüm cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmayı sağlayan en önemli araçtır. Geri çekilme yöntemi HIV'in geçişini engelleyen bir yöntem değildir. Cinsellik iki kişinin sorumluluğunda olduğundan kondom kullanmayı güvenli cinsel yaşam için talep etmekten çekinmeyelim.

İlk cinsel deneyim yaşı ortalama 18 yaşın altında ve en sık korunmasız cinsel ilişki evlilik kurumu içinde yaşanmaktadır. Tek eşli olunsa bile “BENİM BAŞIMA GELMEZ” dememeli, korunmasız (vajinal veya anal) cinsel ilişki yaşanıyorsa düzenli HIV TESTİ yaptırılmasını önemle tavsiye diyoruz. Erken HIV tanısının hayati önem taşıdığının da altını çiziyoruz.

Bize düşen görev HIV'den korkmak değil, erken tanı ve tedavi için test yaptırarak, her tip cinsel ilişkide ve her seferinde kondom kullanarak önlemimizi almaktır. Unutmayalım ki, HIV diğer bulaşıcı hastalıklardan farklı ya da daha kötü değildir.

Bu yüzden 1 Aralık Dünya AIDS Günü'nde HIV'le ilgili gerçekleri öğrenip, korunarak, düzenli test yaptırarak ama en önemlisi HIV ile yaşanabileceğini kabul ederek, HIV ile ve birlikte bir yaşama merhaba diyoruz!

HIV'den korkma, bilgisizlikten kork!

Bugün dünyada tahmini olarak 33,3 milyon kişi HIV ile yaşıyor ve bunların %48'i kadın. Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve UNAIDS'in 2010 yılında yayınladığı raporunda; 10 ülkeden toplanan verilere göre HIV pozitif kişilerin % 60'dan fazlası HIV statülerini bilmediği yer alıyor. Bunun sonucu olarak da birçok kişi çok geç bir aşamada tedaviye başlıyor.

Oysa; tedaviye erişimi olan HIV pozitifler sağlıklı ve kaliteli bir şekilde günlük yaşantılarına, eğitim görme ve çalışma hayatlarına devam edebilmekte, evlenebilmekte ve gerekli önlemlerle çocuk sahibi olabilmektedirler.

Dünya Sağlık Örgütü gerçek sayıları tahmin etmek için izleme – değerlendirme sistemlerinin güçlü olmadığı ülkelerde resmi rakamların 7, 10 ve 20 ile çarpılması gerektiğini ön görüyor. Buna göre Türkiye'de 50 bin kişiye yakın HIV ile yaşayan olduğu tahmin ediliyor.

Olumlu gelişmelerin yanı sıra Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu bölgede, yeni vaka sayılarında ciddi oranda artış olduğu gözlenmekte ve bu ülkemize de yansımaktadır. Olumsuz tutum içinde olan ülkelerde HIV ve AIDS; bilgisizlik, ayrımcılık ve damgalama nedeniyle hızla yayılmaya devam etmektedir.

T.C. Sağlık Bakanlığı Haziran 2011 resmi verilerine göre Türkiye'de 4.826 kayıtlı HIV vakası bulunmakta ve verilere göre her yıl ortalama % 143,16 artış olduğu gözlenmektedir. HIV pozitif kişiler arasında enfekte olmuş toplumun her kesiminden insanlar vardır.

Pozitif Yaşam Derneği, kurulduğu 2005 yılından bu yana HIV/AIDS ile yaşayan kişilerin ve yakınlarının fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan güçlenmelerini sağlamak, yaşadıkları hak ihlallerinde savunuculuk görevlerini yerine getirmek, HIV/AIDS konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar sürdürmektedir. Bugüne kadar 1000'i aşkın HIV pozitif kişiye binlerce kez destek hizmetleri sağlamıştır.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri