Bilgilenme yollarının sorgulanması

       Bilmek üzerine ne söylenecekse söylenmiştir aslında. İş, artık bu eylem halinin, gerçekten “adı olduğu eylemin anlamına uygun davranılmasına” kalı-yor. Önceki yazımızda bilmek isteğinin, farkına varmaktan ileri geldiğine değinmiştik.
       Farkına varmak, “kişinin bilgi edinme gereksinimini” ortaya çıkarır ve bu anlamda bu gereksinim için türlü yollar seçilir. “Bu yollardan biri de kitaptır” dedik ancak, kitapların da iyisini seçmek işinde, günümüz insanı olarak epeyce zorlanacağımızı belirtmiştik. Çünkü, iki sözcüğü biraraya getirmekten başka birikimi olmayanlar, kitap basmaktan geri durmuyor, işe koyuluyor ve “ben yazdım oldu tavrıyla” kitapçılardaki yerini alıyorlar.
       Farkına varmak, kişinin “merak duygusuna göre” ortaya çıkan ve kendini gösteren bir haldir. Yaşadığınız süre içinde bir şeyler, sizin merak duygunuzu kıpırdatmıyorsa sizin “bilgilenme noktasında eksikliğiniz” baştan sekteye uğramış demektir. Çünkü yalnız bireysellikte değil insanlık tarihinde de önemli yeri olan merak sayesinde, bilim de var olmuştur, sanat da. Bilim tarihi ya da sanat tarihi üzerine bir şeyler okuduğunuzda bunu görebilirsiniz.
       Merak eden kişiler, her zaman için yaşamları boyunca karşılaştıkları her durum, olay, iş ya da olguların kendilerinin dikkatini çeken yanlarını araştırmışlar ve belli sonuçlara varmak istemişlerdir. Bu merak etme duygusunun geliştirilebirliğiniyse, yine kitaplar sağlar diyebi-liriz. Gerçi “kitap için de insanda bir alt yapı gerekecekse o da çocukluk döneminde” aranmalıdır.
       Ebeveynlerin bebeklikten itibaren çocukluk dönemleri de dahil olmak üzere, “oğul ve kızlarının yetişmelerine birazcık ilgi” göstermeleri bu alt yapıyı hazırlamaya yetecektir. Bebeklere söylenen “ninniler, uyumaları için anlatılan masallar ve kendisiyle kurulacak göz temasından tutun da onunla konuşmaya varana dek” sağlanacak “iletişim yolları ve araçları” çocukların, yetişmesinde çok olumlu sonuçlar vermektedir. Bu olumlu sonuçların en, önemlisi de onların “merak duygusunun ve hayal dünyasının gelişmesi” olacaktır.
      İşte bu durumdaki insanlar, bünyesinde yer etmiş merak ve hayal ögeleriyle yaşadıkları her alanda bu duygularının doğrultusunda hareket edeceklerinden, “dünyada farkına varılacak daha çok şeyi” yakalama fırsatına erecektir. Yetişme yöntemi böyle olmamış insanlar, merak etmez demek istemiyorum. Elbette insanın kişiliğinde de varolan bir durumdur bu ögeler. Ancak harekete geçirilmesi noktasında az öncekiler daha yetkin olacaktır kanısındayım.
     Merak ve hayalle “farkına varmak sağlana-biliyorsa, bilgi edinme işi de haliyle kolaylaşacaktır” insan için. Bu duygularımızı ve amaçlarımızı karşılamak için kitaplardan başka kaynaklar da yok değil günümüzde. Kimilerine göre artık “kitabın önceliğini internet” almış durumdadır. Her ne sorun ya da merak edilen bir şey varsa ona başvurmak bir davranış biçimi olarak gelişti çünkü.
     Fakat es geçilen bir yanılgı da var ki, bence bu en öncelikli davranışımız olmalı; o da, “internet her ne kadar başvuru olarak öne çıksa da oraya atılan bilgilerin güvenirliğiyle ilgili sorgulamamızın “ hep akılda tutulmasıdır. Önüne gelenin istediği şeyi yazabildiği, bir konu hakkında doğru ya da yanlış ne biliyorsa onu aktarabildiği bir ortamsa burası; bu tutumu geliştirmemiz çok önemli görünüyor. Hatta internette yer alan bilgilerle hareket eden “birçok kişinin ne kadar mahcup duruma” düştüğü bile anlatılmaktadır ki; bence de en gülüncü, “bir partinin üst düzey yöneticisinin internetten edindiği bilgiyle” Türkiye"de falanca adlı “bir maden var ve bu bizi zengin edecek”, nerede bu devlet, bu millet deyivermesidir. 
     Yetişkinler için bu durum bir bölümüyle düzeltilecek gibi görünüyorsa da onlar için de oldukça güç sorunlar doğuracaktır ancak, “en önemlisiyse çocukların yanlış bilgileri doğru olarak buradan edinmelerinden” doğacak sorunlardır. Telafisi güç hastalıklara yol açabilecek durumlar yaşanabiliyor. Örneklerini de görüyoruz. 
     Böylelikle bu alanda bir kılavuz gerekliliği de doğduğunu düşündüğümden, bu iş bilir yazar tayfasına bunu havale etsek diyorum.
Gelin siz, iyisi mi, bir iş görmek saadetini yaşamak için ; internetteki bilgileri kullanma kılavuzu içerikli bir kitap yazın. Daha iyi olur bence. Hem çok satarsınız hem de!..