Son derece ölümcül ve tehlikeli olan bonzai hakkında konuşan Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, bir kere denenmesiyle bile bağımlı olunduğunu ve bu bakımdan çok tehlikeli olduğunu söyledi. Diğer tarafta Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM) Genel Başkanı Dila Tezemir, "Eroin bağımlısı bırakmak istediğinde yaşadığı kriz bonzai de yaşanmıyor. Bonzai de sinir tiripleri oluyor sadece. Dolayısıyla istedikten sonra bunu bırakmak çok daha kolay." dedi.
Son günlerde, ölüm ve koma vakalarıyla gündeme gelen bonzai maddesinin, bir doz alındığında dahi kişiyi bağımlı hale getirebildiği, doz aşımında ise kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, küçük yaşta uyuşturucu kullanımının sebeplerinin başında arkadaş çevresi ve bu çevrede öğrenilen, "Ben kullanıyorum bir şey olmadı", "Bir defa denemekle bir şey olmaz" düşünce ve anlayışının yattığını söyledi.
Bonzainin, dozu aştığında ölüme neden olan bir bitki ve kimyasal karışımı olduğuna dikkati çeken Bekaroğlu, "Bu maddenin ticaretini yapanlar, Türkiye'de yeni bir pazar oluşturmaya çalışıyor ve ucuz şekilde kullanıma sunuyor. Bu, sentetik bir uyuşturucu diyebileceğimiz madde. Bonzaiden bir doz alındığında kişi ciddi şekilde bağımlı oluyor. Doz aşıldığında kişinin hayatı sonlanıyor" diye konuştu.
Bekaroğlu, ailelerin çocuklarını zararlı maddelere karşı kontrol etmesi gerektiğini vurguladı.
"ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİLMELİ"
Prof. Dr. Bekaroğlu, son bir aydır bonzaiye karşı toplumda duyarlılık oluştuğunu söyledi. Birçok ailenin kendisine bonzai ve madde kullanımını sorduğunu anlatan Bekaroğlu, şunları ifade etti:
"Anne baba olarak bir adım attığımızda, bir karar verdiğimizde çocuklarımızı nasıl etkiler diye düşünmemiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili sadece bonzai bağımlılığına karşı değil genel olarak madde kullanımına karşı çalışma yapılmalı. Bağımlılığa karşı çocukların ve ailenin bilgilendirilmesi çok önemlidir. Aile içi iletişim bu konuda önemli bir yer tutuyor. Öte yandan, çocuklar tatil yörelerine yalnız gönderiliyor. Bu madde yoğun şekilde tatil yörelerinde ve tatil yapılan yerlerde kullanılıyor. Geceleri çocuklar aileleri uyuduktan sonra dışarıda kalıyorlar, bu konuda anne ve babaların daha dikkatli olması gerekiyor."
"AİLELER İLGİSİZ ÇOCUKLAR BOŞLULKTA"
Bekaroğlu, özellikle gençlere alışmadan önce, bonzai ve madde bağımlılıklarına karşı eğitim verilmesi, bağımlı olan kişilerinse tedavi merkezlerine ve doktora başvurması gerektiğini dile getirdi. Uyuşturucunun evin içine kadar girdiğini ifade eden Bekaroğlu, "Postmodernleşmeden kaynaklı aile çözüldü. Artık anne baba bir odada, çocuklar bir odada oturuyor. Duygusal olarak insanların doymamaları, paylaşamamaları sonucunda ruhsal olarak boşlukların oluşması bonzai kullanımının en temel sebebidir" diye konuştu.
OTOPSİDE ÖLÜM NEDENİNİN BONZAİ OLDUĞU ANLAŞILMIYOR
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM) Genel Başkanı Dila Tezemir, "Kullanıcı hayatını kaybederse, otopside bonzaiden öldüğü kesinlikle belirlenemiyor. Bonzaiden çok az miktarda da alsanız ölümle sonuçlanabilir" dedi.
Tezemir, bonzainin kullanılması halinde vereceği zararların tamamen bilinmediğini belirtti.
"Bonzai aldıktan sonra kullanıcının hayatını kaybetmesi halinde, otopside bonzaiden öldüğünün kesinlikle belirlenemediğine" işaret eden Tezemir, "Bonzaiden çok az miktar da alsanız ölümle sonuçlanabilir, fazla miktarda da alsanız ölümle sonuçlanabilir. Ne zaman ne yapacağı hiç belli olmuyor" ifadesini kullandı.
Tezemir, Türkiye'de bonzainin merdiven altında üretildiğini, bu işi yapanların üretimde birçok zararlı kimyasalı kullandığını anlattı.
Bonzainin çok ucuz temin edilebildiğini ve bu nedenle küçük yaşlardaki çocukların da kolayca ulaştığına işaret eden Tezemir, "Bunu 8 yaşındaki çocuklar da çok rahat alabiliyor, 9 yaşındaki çocuklar alıp pazarlayabiliyor. Zaten günümüzde artık çocukları maşa olarak kullanıyorlar. Onlara bunu alıştırıyorlar, sonra hem kullanıyor hem de satıyorlar" diye konuştu.
"BONZAİDEN KURTULMAK KOLAY"
Tezemir, bonzai bağımlılığından kurtulmanın kolay olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Eroin bağımlısı bırakmak istediğinde yaşadığı kriz bonzai de yaşanmıyor. Bonzai de sinir tiripleri oluyor sadece. Dolayısıyla istedikten sonra bunu bırakmak çok daha kolay. Biz ilaç kullanmadan tamamen sosyal rehabilite, bir takım mineral, vitamin takviyeleriyle, sauna yönetimi ve sporla bağımlılıktan kurtarıyoruz. Bugüne kadar, 6-9 aylık program uygulayarak, 150'nin üzerinde kardeşimizi kurtardık. Bugüne kadar 5 bin 200 aileye birebir görüşmelerle bağımlılık danışmanlığı hizmeti verdik. Bağımlıların yüzde 90'ı bonzai kullanmıştı, sonraki süreç eroine bulaşmıştı."
"ARKADAŞ TAVSİYESİYLE BAŞLADIM"
Bonzai bağımlılığından kurtulan Y.M. de Pursaklar'da bonzai kullandığı için hayatını kaybettiği belirtilen M.D. gibi bonzai kullanımına Pursaklar'da, arkadaş tavsiyesiyle başladığını söyledi. Y.M, "Pursaklar'da, meydanda her türlü bonzai buluyorsunuz. İlk kez kullandığımda kalp atışlarım hızlandı, oturduğum yerden kalkamaz hale geldim. Aynaya baktığımda kendimi tanıyamıyordum. İlk başlarda mutluluk veriyordu, sonra canavar haline sokuyor" diye konuştu.
TORBACILAR DOST AİLE DÜŞMAN OLUYOR
Bir başka eski madde bağımlısı H. K. de yaklaşık 5 yıl uyuşturucu madde kullandığını belirterek, şöyle konuştu:
"Bonzai her mahallede, her sokakta kolaylıkla bulunuyor. Kullanıcıları bakışlarından, gözlerinden anlıyorlar. Doktora gitseniz doktor bonzai kullandığınızı anlamıyor. Gözler kızarıyor, göz damlası sıkarak kızarıklığı gideriyorlar.
İstanbul'da iki özel hastanede tedavi gördüm, ancak hastaneden çıkar çıkmaz torbacıya koştum. Bir zaman sonra torbacılar dostun, ailen ise karşı çıktığı için düşmanın oluyor. Kendimle çok mücadele ettim bırakmak için. Merak ettiğim için bağımlı oldum. Burada ilaçsız rehabilite yöntemiyle bağımlılıktan kurtuldum." Hürriyet