Bir meslek daha bitiyor

Bir zamanların en gözde meslekleri yaşanan ekonomik sıkıntı ve dengesizlik yüzünden yok olup giderken, iflas noktasına gelen bir başka meslek kolu da marangozluk oldu.

Piyasalardaki istikrarsızlıktan etkilenen marangozların girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı işleri bitme noktasına geldi

Tarihe karışalı uzun yıllar olan bazı mesleklerin günümüzde ismi bile unutulurken, ayakta kalmak için direnen bir çok zanaat da gelişen teknoloji ve gereken desteğin verilmemesi yüzünden kaybolmaya yüz tutuyor. Tüm bu olumsuzluklara bağlı olarak yaşanan ekonomik sıkıntı ve piyasada ki dengesizlik yüzünden her geçen gün sayıları azalan ve iflas noktasına gelen bir başka meslek kolu da marangozluk oldu.



KÜÇÜK ESNAF DESTEKLENMİYOR
Celal Ayçin, 21 yıldan bu yana marangozluk sektörü içerisinde. TOKİ veya Belediyeler tarafından yaptırılan konutlarda o ilin küçük esnafına gereken desteğin verilmemesinden yakınan Ayçin, “Gerek TOKİ'nin gerek belediyelerin dar gelirli aileler için konut yaptırması güzel bir olay. Ancak, bu tür hizmetler yapılırken küçük esnafa iş verilmesi yerine belli başlı birkaç büyük şirkete imkan tanınması çok yanlış. Adaletsizliğin giderilerek gereken desteğin verilmesini istiyoruz” diye konuştu. Ayçin, "Maliyet artışlarından dolayı zorluk çekiyoruz. Malı alırken peşin alıyoruz fakat satarken taksitle satıyoruz bu da bizi oldukça etkiliyor"


ALİMÜNYUM, PVC AHŞABI BİTİRDİ
Cemal Ayçin, kardeşiyle birlikte sektörde uzun yıllardan beri hizmet veriyor. Yaşanan ekonomik sıkıntının yanı sıra kooperatiflerin ve konut yaptırmak isteyen vatandaşların ahşap yerine PVC veya Alüminyum ürünleri tercih etmelerinin de kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Ayçin, “Sağlık yönünden daha faydalı olmasına rağmen ahşap ürünler ne hikmetse tercih edilmemeye başlandı. Bu uygulama ile de da marangoz esnafı en büyük darbeyi yedi. Tüm bu olumsuzlukların sonucunda da kendi sanayimizde kendi üyemizi göremez olduk. Ayrıca yaşanan bu süreçte marangozlar teknolojiye yenik düştü. Sektörde ileri doğru gideceğimize her gün yerimizde sayar olduk. Samsun'da marangoz esnafı arasında dayanışma ruhu yok."


KÜÇÜK ESNAFA DESTEK YOK
Marangozluk mesleğine çıraklıktan başlayarak yetişenlerden, Orhan Kesimoğlu, “Fazla değil 5 yıl öncesine kadar mesleğimiz en çok aranan ve en çok ihtiyaç duyulan meslek dallarının arasında yer alıyordu. Ancak son 4 yıl içerisinde bir çok esnaf dükkan kapattı. Yeni çıkarılan vergiler, yeni yasal düzenlemeler nedeniyle kira ve vergi yükünün altından kalkamayan, girdilerin her geçen gün artmasına rağmen işleri her geçen gün azaldığı için çaresiz kalan esnaf arkadaşlarımızda kapatma tehlikesiyle karşı karşıya. Eskiden vatandaş herhangi bir işi olduğunda peşin para ile çalışırdı. Ancak, şimdilerde vatandaş kapımızdan içeri girdiğinde bizlere kredi kartının geçerli olup olmadığını soruyor. Kimse peşin para ile alış veriş yapmıyor. Yılların marangozcuları şu anda kepenklerini indirmiş durumdalar. Büyük mağazalarda altı üstü bir bilgisayar masasına 10 ay taksit yapıyorlar. Biz ne yapalım. Bu çark nasıl dönsün? Bu durum bizleri oldukça olumsuz yönde etkiliyor. Artık birilerinin durumumuzu göz önünde bulundurması lazım” diye konuştu.


KREDİ KARTI BİZİ BİTİRDİ
Marangozculuğun baba mesleği olduğunu ve çocukluğundan bu yana da marangozculuk ile uğraştığını ifade eden Osman Avcı, “ Eskiden insanlar mobilyalarını planlayıp düşündüklerini bizlere sunarlardı. Şimdiler de ise herkes büyük mağazalardan dilediği mobilyayı seçebiliyor. Üstelik seçtiği mobilya üzerinde 32 – 36 ay bile taksit yapabiliyor. Anlayacağınız mobilyacılar şu anda mesleklerini kaptırmama mücadelesi vermekte. Geçen yıla oranla işler çok düştü. Kredi kartları piyasada olan nakit parayı bitirdi. Büyük firmalar kredi kartlarına imkanlar sunarak küçük esnafları bitirmeye çalışıyor. Biz o imkanları sunduğumuz zaman nasıl iş yapacağız" diyerek tepkisini dile getirdi.



GENEL Haberleri