Merkezi Samsun'da bulunan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Karadenizbirlik) Genel Müdürü Ünal Eraslan, Türkiye'nin her yıl 1 milyon ton yağ ithal ettiğini, bu nedenle de her yıl ortalama 1,5 milyar doların Türk üreticisi yerine yabancı üreticilerin cebine girdiğini söyledi.
Eraslan,yaptığı açıklamada, Türkiye'nin giderek artmakta olan toplam yağ ihtiyacının 1,5 milyon ton olduğunu, bunun da 450-500 bin tonluk bölümünün Türkiye'den karşılandığını bildirdi.
"TÜRK ÜRETİCİ YERİNE YABANCI ÜRETİCİYİ DESTEKLİYORUZ"
Her yıl 1 milyon ton civarında yağın, ham yağ veya yağlı tohum olarak ithal edilip, Türkiye'nin toplam ihtiyacının üçte ikisinin karşılandığını, bu yolla ortalama 1,5-1,7 milyar ABD doları dövizin Türk üreticilerinin yerine başka ülkelerin üreticilerine ödendiğini belirtti. Eraslan, Karadenizbirlik'in faaliyet bölgesindeki yağlı tohum ekimini yaygınlaştırmak amacıyla bölgede 30 yıldır üretici çıkarlarını gözeterek hizmet veren bir tarım satış kooperatifleri üst birliği olduğunu söyledi. Karadenizbirlik'in ortaklarının ürünlerini maliyetlerinin altında olmayacak şekilde satın aldıklarını arlatan Eraslan, ''Bugüne kadar yerli üretimin öncüsü olan Karadenizbirlik, bundan sonra da yerli üreticisine her zaman pazar garantisi olmaya devam edecektir. Her yıl yaklaşık 45-50 bin ton ayçiçeği, 3 bin ton civarında soya ürünü mübaya eden birlik, 30 bin üretici ortağının üretimine devamını sağlamaktadır'' dedi.
ÜRETİCİYE DESTEK
Bioyakıt kullanımının artması, dünyada yaşanan ekonomik kriz, kuraklık ve artan girdi maliyetleriyle yağlı tohum piyasasında oluşan dar boğazın çözümü için yerli üretici ve üretim için acilen önlem alınması gerektiğini savunan Eraslan, şunları kaydetti: ''Yıllardır yağlı tohumlarda uzun vadeli istikrarlı bir politikanın uygulanamaması sonucunda gelinen bu noktadan sonra çözüm, tarım politikalarının ithalatı değil, üretimi destekler yönde ve devamlılık arz edecek şekilde belirlenmesi olacaktır. Yağlı tohum ekilişlerini cazip hale getirecek şekilde devletçe her zaman yerli üretimin temsilcisi olmuş Tarım Satış Kooperatiflerinin finansal desteklenmesinin sağlanması, üretim maliyetlerinin artışından kaynaklanan üretici kaybının destekleme primlerindeki iyileştirmelerle telafi edilmesi, yüksek üretici maliyetlerini düşürmek için tohum, gübre gibi önemli girdilerin doğrudan sübvanse edilmesi veya KDV oranlarının düşürülmesi, prim ödemelerinin ürün ödemeleri ile eş zamanlı yapılması gibi öncelikli tedbirlerin alınması üretim artışını sağlayacaktır.'' Eraslan, stratejik ürün olan yağlı tohum üretiminin arttırılmasının Türk tarım politikasının ana hedefi olması gerektiğini ifade ederek, Türkiye ekolojisine en uygun yağlı tohumlardan olan ayçiçeğin üretiminin ise mutlaka özendirilmesi gerektiğini söyledi.