Türkiye'de sayıları 40 bini bulan böbrek hastalarının fosfor ve potasyum dengesine oldukça dikkat etmeleri gerektiğini belirten Yakup Ekmekçi, dengesiz beslenmenin vücutta su ve yemek tuzunun birikmesine, bunun da tansiyon yükselmesi, akciğerlerde su toplanması, nefes darlığı hatta kalp hastalığına neden olabileceğini söyledi. Özellikle yaz meyvelerinden çok az miktarda yenmesi gerektiğini ifade eden Ekmekçi, kuru üzüm, muz, kavun gibi yiyeceklerde bulunan potasyum tuzunun vücutta birikmesi halinde de kas güçsüzlüğü, felç hatta kalp durmasının bile yaşanabileceğini kaydetti.
Uygun tedaviyle böbreği hiç çalışmayan hastaların bile çok rahat ve uzun yaşayabileceğini vurgulayan Ekmekçi, bu durumda doğru tedavinin ve hasta uyumunun çok önemli olduğunu söyledi. Diyaliz hastalarının 2 diyaliz arasında 2.5 kilodan fazla almaması gerektiğini vurgulayan Ekmekçi, diyalize girerken çok su içen hastalarda tansiyon düşmesi yaşandığını, kas kasılmalarına rastlandığını vurgulayan Ekmekçi, "Fazla su içmeyin, fazla kilo almayın, yürüyüş yapın" uyarılarında bulundu.