OMÜ Hasta Eğitim Seminerleri kapsamında "Kronik Böbrek Hastalığı ve Dünya Böbrek Günü" konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Tekin Akpolat, börek hastalığı ve Dünya Böbrek Günü'nün önemi hakkında bilgiler verdi. Kronik böbrek hastalığının sık görüldüğünü ve önlenebilir, tedavi edilebilir hastalık olduğunu belirten Tekin Akpolat, böbrek hastalıklarının tedavisinin ise zor ve pahalı olduğuna dikkat çekti. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir çalışmada 18 yaşından büyüklerin yaklaşık yüzde 11'inde kronik (müzmin) bir böbrek hastalığının saplandığını vurgulayan Akpolat, "Böbrek hastalıkları ayrıca kalp ve damar hastalıkları için de bir risk faktörüdür" diye konuştu.
Erken tanı, doğru tedaviyle risk altındaki kişilerde böbrek hastalığının ilerlemesinin önlenebildiğini, hastalığın tümden ortadan kaldırılamadığı durumlarda ise ilerlemesinin geciktirilebildiğini anlatan Akpolat, "Kan basıncı kontrol altına alınmalıdır, kronik böbrek hastalarında hedef kan basıncı 140/90 mm Hg'nın altındayken, kronik böbrek hastalığı olanlarda hedef kan basıncı 130/80 mm Hg'nın altıdır. Kan şekeri kontrolü sağlanmalı, kan yağları düzeltilmeli, kansızlık tedavi edilmeli, sigara
bırakılmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, fazla kilolardan kurtulunmalıdır. Kronik böbrek hastalarının hepsinde diyaliz tedavisi gerektiren son dönem böbrek yetmezliği gelişmez ama kronik böbrek hastalığı kalp-damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Kronik böbrek hastalarında kalp-damar hastalığına bağlı erken ölüm riski 100 kat artmıştır" şeklinde konuştu.
Böbrek hastalığının önem ve sıklığının giderek artması nedeniyle Uluslararası Nefroloji Derneği (International Society of Nephrology) ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (International Federation of Kidney Foundations) her yıl Mart ayının 2. perşembesinin Dünya Böbrek Günü olarak ilan edildiğini dile getiren Akpolat, şöyle devam etti:
"İlk kez 2006 yılında kutlanan Dünya Böbrek Günü bu yıl 13 Mart 2008 Perşembe günü üçüncü kez kutlanacaktır. Dünya Böbrek Günü'nün amacı, kronik böbrek hastalığı ve ilişkili kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm, sakatlıklara karşı toplumu aydınlatmak, erken tanı ve hastalığın önlenmesi için acil global gereksinime dikkati çekmektir."
Dünya Sağlık Örgütü'nün gelecek 10 yılda kronik hastalıklara bağlı ölümlerin yılda yüzde 2 azalmasını amaçladığını dile getiren Akpolat, bu sayede 36 milyon insanın ölmesinin engellenmesinin hedeflendiğini de sözlerine ekledi.