Borç ödemek için ucuza satmayız

Dubai Yönetimi, yaşadığı borç krizinin ardından piyasalara güven vermek için bankalara likidite desteği verdiğini açıkladı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yedi emirliğinden biri olan Dubai Yönetimi, yaşadığı borç krizinden sonra piyasalara güven vermek için ülkedeki tüm bankalara likidite desteği verdiğini açıkladı. Dubai World'ün 59 milyar dolarlık borcundan 25 milyar doları tehlikede bulunuyor. Açıklamada, “BAE bankaları ve BAE'deki yabancı bankalara, BAE'nin üç aylık bankalararası faiz oranının 50 baz puan üzerinde, Merkez Bankası'ndaki cari hesaplarıyla bağlantılı ek likidite desteği sağlandığı” belirtildi. Yerli ve yabancı bankaların arkasında olduğunu bildiren Merkez Bankası, BAE bankacılık sisteminin bir yıl önceye göre daha sağlam ve likit olduğunu kaydetti.
DÜŞÜK FİYATA SATMAYIZ
Dubai World'ün yetkilileri de Al-Itihad gazetesine, şirketler grubunun ödeme tarihi gelen 60 milyar dolara yakın borcu için varlıklarını ve gayrimenkullerini düşük fiyatlara satma olasılığını reddettiğini söyledi. Dubai World'ün elinde gayrimenkulden limana kadar pek çok varlık bulunuyor. Şirketin yeniden yapılanmasının, ekonomik kriz nedeniyle kötü etkilenen yabancı yatırımlar ve emlaka odaklanmasının beklendiğini ifade eden yetkili, varlık satışlarının grubun uzun vadeli stratejik amaçlarını ayrıca ekonomik baskıları karşılamak için ticari olarak adil olması gerektiğini kaydetti.
'SUKUK'LARI ERTELEYECEK
Financial Times'ın haberine göre de, Dubai Yönetimi, Dubai World'e bağlı 'Palmiye Adası'nı da yapan gayrimenkul şirketi Nakheel'in çıkardığı İslami bonoların gelecek ayki ödemelerini geciktirmeye yönelik kampanya yapmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı, halkla ve bono sahipleriyle 4 milyar dolarlık faizsiz bono (sukuk) konusunda iletişime geçme hazırlıkları yapıyor.
BONO SAHİPLERİNİ İKNA
Hükümetin, bono sahipleriyle üç çeyreklik bono değerlerini kapsayan tutarlar konusunda anlaşma yapması gerekiyor. Dubai Yüksek Mali Komitesi üyelerinin ve Maliye Bakanlığı'nın başkanlığında bir basın kampanyası başlatılacak. Dubai Hükümeti, bono sahiplerinin büyük çoğunluğunun Dubai ve Abu Dabi'de bulunduğunu, bunun da kredi sözleşmesinin yenilenmesi yönünde bono sahiplerini iknayı kolaylaştıracağını vurguluyor. Dubai'deki borç krizi diğer ülkelerdeki kamu borçlarındaki tehlikeye de dikkat çekti. OECD, 30 ekonominin borçlarının 2010 yılında yüzde 100 büyüdüğü yönünde uyarıda bulundu. Rakam 20 yıl önceye göre iki kat artış anlamına geliyor. Japonya kamu borçlarının gelecek yıl yüzde 200 artacağı tahmin ediliyor. Bu oranın İtalya'da yüzde 127.3, Yunanistan'da yüzde 111.8 olması bekleniyor. Hükümetlerin artık vergi artışları yönünde sinyal vermesi isteniyor.
AVRUPA'DA KRİZ RİSKİ YOK
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Çin Başbakanı Wen Jiabao'yla görüştükten sonra yaptığı bilgilendirme toplantısında Çin para primi yuanın yeniden değerlemesinin uygun olacağını söyledi. Trichet, “Döviz kuru, yuanın durumunu görüştük. Pekin'i daha esnek politikalar belirlemesi yönünde cesaretlendirdik” dedi. Görüşmelere katılan Euro Bölgesi Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de, Dubai'deki borç kriziyle ilgili olarak, “Avrupa'da bu tarzda bir risk görmüyorum” diye konuştu.
EMİRATES: ŞOKTAYIZ
Dubai Hükümeti'nin sahip olduğu Emirates Airlines'ın Başkanı Tim Clark, borç krizinin Dubai iş dünyasını şoka soktuğunu söyledi. İngiliz Sunday Telegraph gazetesine konuşan Clark, “Hepimiz biraz şoktayız. Fakat Dubai bu durumdan çıkacak. Şirketimizin bu krizden etkilenmeyeceğine eminim. Uçak siparişlerimizi iptal etmeyi düşünmüyoruz. Büyümemizi durdurmayacağız” dedi.

DENGE EĞİTİM Haberleri