Boyun,sırt ve bel ağrılarında hangi tedavi ne zaman yapılmalı?

Fizik tedavi uygulaması çok komplike bir olaydır ve ancak etkisini doğru bölgeye, doğru zamanda, doğru dozda ve doğru cihazlarla uygulandığında fayda verir.

Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi doktorlarından Uzm. Dr. Ayşegül Başar boyun, sırt, bel ağrıları ve tedavileri hakkında bilgi verdi. Dr. Başar “Omurgamız vücudumuzun hem en sert, hem de en esnek yapılarından biridir. Omurgalarımızın sert olmasının sebebi kemik dokudan yapılmıştır, bu kemik doku kol ve bacaklarımızdakine benzemez, gözenekli özel bir kemik dokudan yapılmıştır. Bu özelliği ona tüm gövdemizin ağırlığını taşıyacak muazzam bir güç vermektedir. Omurgamız esnek olmasının sebebi ise kemik dokular arasında bulunan disk adını verdiğimiz yapılar sayesinde bu kemikler müthiş bir hareket kabiliyeti kazanırlar. Öne, arkaya, yanlara ve dönme hareketini bu diskler sayesinde hiçbir ağrı duymaksızın yapabiliriz. “ dedi.

Ani hareketler fıtık hastalığına neden olabilir

Dr. Ayşegül Başar “Günlük yaşantımızda yaptığımız ağır kaldırmayla oluşan zorlamalar, duruş bozuklukları, ani hareketler disk dediğimiz bu yapılarda yırtılmalara neden olur ve fıtık adını verdiğimiz rahatsızlıklara neden olabilir. Fıtık ne zaman ki sinir uçlarına temas ederse o zaman yoğun ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olur. Bazen bu problem daha da ilerleyerek uyuşma, kol ve bacaklarda güçsüzlük, yürümede zorluk gibi problemlere neden olabilir.” diye konuştu.

Boynumuzdaki problem ileride bel bölgemizi etkileyebilir

Başar “Omurgamızı biz isim olarak boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumu bölgesi olarak sınıflandır sakta, asıl olan omurgamızın bir bütün olduğudur. Boynumuzdaki problem ileride bel bölgemizi etkileyebileceği gibi, omurgadaki eğrilik zamanla daha alt bölgeleri etkileyerek kalça ağrılarına neden olabilir veya beldeki problem sırt ve kaburgalarda ağrıya neden olabilir. “diye ifade etti.

Fizik tedavi ne yapar?
Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi doktorlarından Uzm. Dr. Ayşegül Başar “Fizik tedavi uygulamaları omurga ve etrafındaki kas, bağ dokularının metabolizmasını, kan akımını hızlandırarak o dokuların iyileşme sürecini yoğun bir şekilde başlatır. Kasları gevşetir, esnekliklerini ve hareket kabiliyetlerini artırır. Ağrıya neden bazı maddelerin o bölgeden uzaklaşmasını sağlar. Sonrasında yapılan egzersizlerle kasların güçlenmesi sağlanır.”diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri