Başta çocuklarımız olmak üzere sağlığımıza kastetmemeliyiz" dedi.
Veteriner Hekim Ahmet Pala, sağlıklı ve dengeli beslenme açısından vazgeçilmez bir besin maddesi olan sütün yapısında bulundurduğu aminoasit, vitamin ve mineral maddeler yönünden çok zengin bir besin kaynağı olduğunu hatırlatarak, "Ancak, yapısı gereği süt çabuk bozulabilen ve insan sağlığı için tehlikeli de olabilen bir gıdadır" dedi.
Gelişmiş ülkelere göre Türkiye'de daha az tüketildiği tüm istatistiklere yansıyan süt konusunda tüketicilerin bilinçli hareket etmediğine değinen Ahmet Pala, sütle ilgili yeterli denetim güvencesi olmadığını da vurguladı.
Ahmet Pala, "Sürekli tükettiğimiz ve sağlığımızı direkt ilgilendiren et ve süt konusunda riskleri minimize etmek tüketici olarak bize aittir" diyerek, et ve süt konusunda halkın sağlıkları için gereken duyarlılığı göstermesini istedi.
SÜT HASTALIK KAYNAĞI OLMAMALI
Yapılan bir araştırmayla, sıkı zabıta tedbirlerine rağmen Samsun'da tüketilen etlerin yüzde 50'sinin kaçak olduğunun belirlendiğine işaret eden Pala, "Et konusundaki bu gerçek ortada iken her türlü denetimden yoksun olan süt konusunun daha vahim tablolar sergilemesi kaçınılmazdır. Zira beşikten mezara kadar tüketilen bir besin olması dolayısıyla süt denetim konusunda seyyar portakal satıcılarından daha hassas bir konu. Süt kimyası gereği, sağlık kaynağı olabileceği gibi, uygun işlemlere tabi tutulmadığı ya da bilinçsiz kişiler tarafından işlenip satıldığı takdirde bir hastalık kaynağı olacağı unutulmamalıdır. Bu durum kaynatma tedbirleriyle dahi giderilemeyecek boyutlara ulaşabilmektedir" şeklinde konuştu.
Süt almak konusunda acil eylem planı da açıklayan Ahmet Pala, şöyle devam etti:
"Sokak sütü alıyorsak kesinlikle güvenilir kişilerden almalıyız. Şayet bu imkanımız yoksa mutlaka UHT (uzun ömürlü) ya da pastörize süt kullanmalıyız. Tabii bu arada denetimle ilgili kurum ve kuruluşları göreve davet etmeyi de ihmal etmeyelim. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için süt içmeyi teşvik edelim. Unutmayalım ki süt sağlıktır." Fahri KILIÇASLAN