BU ANAYASA BİZE DAR GELİYOR

Türkiye Gençlik Vakfı Samsun Temsilciliği – TÜGVA veSamsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programa Diriliş Postası Yazarı Hukukçu Bahadır Yenişehirlioğlu ile NTV haber spikeri Buket Aydın katıldı.

DEVLET İÇİN İNSAN DEĞİL, İNSAN İÇİN DEVLET!

Samsun’da “Medya, Hukuk ve Başkanlık Sistemi Paneli” düzenlendi.

Sunucu Duygu Canbaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen program Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı.

BU ANAYASA BİZE DAR GELİYOR

Mevcut anayasayı dar bir elbiseye benzeterek toplumun tüm dinamiklerinin yeni bir anayasa istediğini ifade eden Yılmaz, “Ülkenin yönetimiyle ilgili olaylarda sorumluluk almak lazım. Bir bakış açısı ortaya koymamız lazım. Eski formatlarla olaylara bakamayacağız. Artık yeni bir tempoyla yeni bir açılıma doğru yepyeni ufuklara doğru yol almamız lazım. Yeni anayasa ihtiyacına karşı toplumun duyarlılığı yadsınamaz.” ifadelerini kullandı.

Program Panelistlerin tanıtılması ve Bahadır Yenişehirlioğlu’nun Necip Fazıl Kısaküre ve Nazım Hikmet’in şiirlerini okumasıyla başladı.

Anayasanın modern bir kavram olarak Amerikan ve Fransız devrimleri sonrasında ortaya çıktığını kaydeden Yenişehirlioğlu, Osmanlı döneminde ilk anayasa macerasının 1. Meşrutiyetin ilanıyla başladığını belirtti.

Kanun-i Esasi’nin bu topraklardaki ilk anayasal metin hüviyetini taşıdığını da kaydeden Yenişehirlioğlu, şöyle devam etti;

DEVLET İLE VATANDAŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÇERÇEVESİ

Demokratik anayasalar, birbiriyle bağlantılı üç fonksiyonu yerine getirirler. Anayasalarınbirinci fonksiyonu, devletin temelyapısını ve işleyişini göstermektir.

Anayasanın ikinci ve asıl önemli fonksiyonu,devlet ile vatandaş arasındaki ilişkilerinçerçevesini çizmesidir.

Demokratik biranayasa, vatandaşların hak ve özgürlüklerinigüvence altına alan bir temel haklar rejiminitarif eder. Dolayısıyla devlet adına kullanılacakyetkilerin hukukî sınırlarını da tayin eder.

HER BİREY ANAYASA SÖZLEŞMESİNİN TARAFIDIR

Anayasanın bunlarla bağlantılı üçüncüve en önemli fonksiyonu, bir toplumsal sözleşmemetnine karşılık gelmesidir”

Anayasa, her şeyden önce, birtoplumsal sözleşme metni olduğunun altını çizen Hukukçu Bahadır Yenşehirlioğlu, Demokratikanayasa, devletin toplumsal iradeden bağımsız,aşkın, üst bir varlık olmadığını ortayakoyar. Demokratik anayasaların devlet ile toplum,devlet ile fertler arasındaki ilişkileri hukukîbir düzene bağlaması ve devletin hukukîsınırlarını belirlemesi bu yüzdendir. Anayasabir sözleşmedir. Her birey bu sözleşmeyle güvence altına alınmış hak ve hürriyetlere sahiptir.Daha önemlisi, her birey, bu sözleşmenintarafıdır” diye konuştu.

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN

Yeni Türkiye layık yeni anayasanın bu toprakların unutulmuş iki kadim değerinden beslenmesi gerektiğine de vurgu yapan Yenşehirlioğlu,

Bunların Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye nasihatinde ifade ettiği “İnsanı yaşat ki, Devlet yaşasın” ilkesiyle, Yunus Emre’nin “Yaradılanı severiz, yaradandan ötürü” dizeleri olduğunu kaydetti.

Konuşmasına “Bu toprakların ve bu milletin adeta mayası olan, ruh kökünü şekillendiren bu ilke, anayasaya tam anlamıyla damgasını vurmalı, yeni Türkiye’nin yeni anayasası, artık müşahhas hale gelmedir” diye devam eden Diriliş Postası yazarı Hukukçu Bahadır Yenişehirlioğlu sözlerini şöyle tamamladı.

“Yeni Anayasa devleti değil, insanı öne çıkaran, insanı yaşattıkça güçlenen bir devlet algısına sahip olmalı böyle şekillenmelidir.

Devlet için insan değil, insan için devlet anlayışı anayasamızın ruhuna hakim olmalıdır.

Yine bu anayasa, kucaklayıcı olmalı, yani toplumsal sözleşme, toplumsal mutabakat işlevini tam anlamıyla yerine getirmelidir.

Ancakve Ama kelimeleriyle kesintiye uğrayan, istisnalara bürünen bir nayasa değil, başkalarına özgürlük alanına dokunmayan tam özgürlüğü savunan bir anayasa yazılmalıdır.

Türkiye’nin anayasa yapabileceğine, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bunu layıkıyla başarabileceğine yürekten inanıyoruz.

Bu inancımızın bir gereği olarak da, Yeni bir Anayasa Yeni bir Türkiye umudumuzu en güçlü bir şekilde muhafaza ediyoruz”

SİTİL MODELCİLER ROL MODEL OLMAMALI

Panelde söz alan NTV gece Haberleri Spikeri Buket Aydın ise medyanın topluma rol model olarak gösterdiklerinin aile yapısına zarar verdiğine değinerek, “stil model Program sunucuları, en fazla maaşı alan sunuculardır. Fakat ben kesinlikle evimde çocuklarıma bu programları izlettirmiyorum. Çocuklarımın rol modellerinin bu insanlardan oluşmasına asla müsaade etmeyeceğim” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri