BU NASIL BİR AHLAK?

Reşit Öztürk

                        BU   NASIL   BİR   AHLAK?

 

             Daire ısı pay ölçer cihazlı, merkezi kombili ısıtma sistemli bloklarda oturan vatandaşlarla ilgili ciddi etik uygulamalara şahit oluyor ve üzülüyoruz. Samsunumuzda binlerce cami, binlerce okul var ama biz bu millete, bu topluma, ahlak kavramını, etik kavramını, kul hakkı kavramını öğretememişiz, ona yanıyorum.

             Efendim, yine ne oldu diye sormayın, bizim işini bilen, yolunu bulan, aklı çakallıktan başka bir şeye çalışmayan kimi uyanıkları size anlatacağım bu hafta. Olayın geçtiği yerden bahsederek, başkaca kişileri de zan altında bırakmayalım. Yer Canik Kuzeyyıldızı Toki 1. Etap, toplam 20 bloktaki 960 daire. Efendim, her blokta 48 daire var ve 2010'da kurulan sitemiz bu yıl 5. yaşında.  

             Her dairede doğalgaz kombisi yok, onun yerine her blokta bodrum katta bir tane merkezi kombi var ve bu kombiden üstteki 48 daire ısınıyor. Tek kombi varsa, faturayı nasıl ödüyoruz? Onu da şu şekilde ödüyoruz. Her ayın sonunda Samgaz binadaki merkezi kombinin doğalgaz tüketimini ölçüyor, ona göre bir fatura yazıp gidiyor, o da yaklaşık 5 ile 7 bin tl arası bir fatura oluyor.

             Samgaz'ın yazdığı bu faturayı, site yönetimimiz, anlaşmamız olan İstanbul'daki İSTA enerji firmasına gönderiyor. İSTA da her daireye bu faturayı, tüketimi oranında pay ediyor. Bu pay etme işlemini, dairelerdeki ısı pay ölçer cihazlarındaki tüketimi kullanarak yapıyor. Her dairenin girişindeki ısı pay ölçer cihazı, sizin daire içindeki ısı tüketim değerinizi ölçüyor ve bu ölçüm sonuçları uydu aracılığıyla Samsun'dan İstanbul'a servis ediliyor.

             Binaya gelen toplam faturanın %30'u, her daireye eşit pay ediliyor. Kalan % 70'lik kısmı da her daireye, daire içindeki ısı pay ölçer cihazındaki tüketim miktarı oranında pay ediliyor. Böylece daireler, toplam ödeyeceği doğalgaz faturasını öğrenmiş oluyor.

             Buraya kadar her şey normal, hakkaniyetli ve yasal. Bu anlattıklarımın tamamı yasal olarak da aynı zamanda zorunlu olduğu için böyle uygulanıyor. Bununla ilgili kanunlar falan var ben o konuya girmeyeceğim çünkü asıl anlatmak istediğim konu başka boyutta.

            İnsanların bazıları bu uygulama devam ederken şikâyetçi oldular. Yüksek fatura geliyor diye site yönetimini 'yargıya şikâyet ederiz' söylemiyle tehdit ettiler. Site yönetimi de hukuk danışmanlarına danışarak, sorunlar çözülene ve bütün ısı pay ölçer cihazları kontrol edilene kadar, ortak yakıt sistemine geçti. 960 dairenin ısı pay ölçer cihazlarını kontrol ettirmek gerekçesiyle 2, 3 ay 'ortak yakıt sistemi' ile fatura ödedik.

             Bu ortak fatura döneminde olanlar oldu. Nasıl olsa fatura ortak ödenecek diye, birçok insan, doğalgaz peteklerinin ısı ayarlarını sonuna kadar açtı, bütün odaların peteklerini açtı, evin camlarını falan açtı. Bir binaya yaklaşık 9 bin tl fatura gelir oldu. İnsanlar yüksek faturalara isyan etti. Daha sonra cihazların bakım işi bitti ve insanların şikâyeti üzerine, ısı pay ölçer cihazlarına göre faturalandırma sistemine geri dönüldü.

             Şimdi ise bütün foyalar ortaya döküldü. O yüksek gelen faturalardan şimdi eser yok. Çünkü herkes yaktığı kadar ödediği için, herkes az yakıyor. Şimdi oldu mu? Ortak yanacak diye petekleri sonuna kadar açacaksın, yaktığını başkasına ödeteceksin. Sonra da gidip caminin ön safında beş vakit namaz kılacaksın.

             O her zaman aynı yakan yani ortak yanıyor diye peteğini açmayan dolayısıyla kul hakkı yemeyen insanlar için, ileri geri laf edeceksin, dedikodu yapacaksın, gıybet edeceksin, ben de sana namaz kıldıracağım, sana cami dernek başkanlığı yapacağım öyle mi?

             Bir de utanmadan blok görevlileri çalışmıyor diyeceksin, insanlar aidat ve yakıt paralarını site yönetimine ödemiyor diyeceksin. Adaletten ve hakkaniyetten dem vuracaksın, insanları eleştireceksin, cami dernek başkanlarını, imamları, belediye başkanlarını eleştireceksin. Önce sen kendin adam da öyle gel yanıma.

             Bu camiler, bu okullar hiç mi bir şey öğretemedi bu insanlara. Samsun eğitimde Türkiye'de 51. sırada, başka söze gerek var mı? Bu şehir için, yaptığı iş için heyecan duymayanları bu şehir istemiyor artık!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.