Burun kanamasını ciddiye alın

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sıkça görülen burun kanamasının en sık görülen rahatsızlıklardan birisi olduğunu söyleyen Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Op. Dr. Murat Bulut, büyük çoğunluğu kolaylıkla kontrol altına alına

Panik ve telaşa yol açan burun kanamaları yazın gelmesiyle daha da artacak mı? Medical Park Samsun Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları'ndan Op. Dr. Murat Bulut konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Burun vücutta en fazla kanlanan organlardan biridir. Ayrıca baştaki çıkıntılı konumundan dolayı da en basit durumlarda dahi sıklıkla burun kanaması görülebilir. Travmalardan yara almadan kurtulanlar için söylenen “burnu bile kanamadı” sözü de bu durumu ifade eder. Toplumda yaygın kanı yazın daha fazla burun kanaması olacağıdır. Ancak istatistikler tersine kışın daha fazla burun kanaması olduğunu gösterir niteliktedir. Burun mukazasında tahrişe sebep olan ani ısı ve nem değişiklikleri burun kanamalarını tetikler.”



BURUN KANAMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

Burun kanamalarının çok çeşitli sebepleri olduğunu söyleyen Op. Dr. Bulut, burun kanamasının nedenlerini iki sebeple açıkladı. Bulut'un açıklaması şöyle:
Burunla ilgili (Lokalize) sebeplere bağlı kanamalar: En sık görülen burun kanaması grubudur. Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Bu gruptaki travma dışı burun kanamaları genellikle burnun ön tarafından kaynaklanır. Ana sebep burun deliklerini birbirinden ayıran bölmenin öne yakın kısmındaki kılcal damar ağının mukoza yüzeyine çıkmasıdır. Halk arasında “damar çatlaması” olarak adlandırılır. Soyaçekimin etkisi vardır. Çoğu zaman yaş ilerledikçe kendiliğinden kaybolur. Yüzeye çıkan damarlar; basit düşme-çarpma, burun kurcalamaları, ateş yükselmesi, buruna sokulan yabancı cisimler, nezle-grip, hapşırma, öksürme, kusma, efor, ıkınma gibi durumlarda burun kolayca kanar. Kanama odağına yönelik tedavi yeterli olur.
Burun kanamalarının ikinci nedenini ise, şöyle açıkladı: Burun dışı (Sistemik) sebeplere bağlı kanamalar: Daha az sıklıkla görülürler. Ama daha inatçıdırlar. Genellikle ileri yaşlarda görülürler ve burnun daha derin kısmındaki damarlardan kaynaklanır. Bu grubun prototipi hipertansif burun kanamalarıdır. İki taraflı olabilirler. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanımı, kronik böbrek hastalıkları, kronik karaciğer hastalıkları, kan hastalıkları, kronik enfeksiyonlar, lösemi gibi tümörlerde, kanama eğilimini artırarak burun kanamasına neden olurlar. Bu grupta hem burundaki kanama odağına yönelik tedavi hem de altta yatan sebebe yönelik tedavi uygulanmalıdır.

BURUN KANADIĞINDA NE YAPILABİLİR?
Hangi sebeple olursa olsun burun kanaması görüldüğünde panik yapılmamalıdır. Burun içindeki pıhtı temizlenmelidir. Baş öne eğilir ve burnun uç kısmı 2 parmak arasında sıkılıp buz uygulanmalıdır. Eğer baş arkaya doğru eğilirse kanın genizden boğaza gitme ihtimali artar. Ancak bu yöntemler kanamayı durdursa da hasta en kısa sürede Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmalıdır.

SAĞLIK Haberleri