Hemen hemen bütün çocuklar, çocukluk çağları boyunca arada sırada kabus görürler. Genellikle bu durum iki yaş civarında başlayıp altı yaşına kadar sürer. Nedeni ise kesin olarak bilinmemektedir. Buna karşın anne-babanın çocuğa, çevresinde nelerin olup bittiğini anlatması gerekir. Bu, çocuğun yaşadığı, etraftan kaynaklanan stresi ve endişeyi azaltacağından, kabusların son bulmasında fayda sağlar. Kabuslar, çocuk hafif uykudayken ortaya çıkar. Çoğu çocuk, bağırmalarına, çırpınmalarına veya hareketlerine uyanır, bu da korkuyu iyice artırır.
BAZEN SIKLAŞABİLİR
Çocukların kabus görme sıklıkları birbirinden farklıdır; bazıları yılda bir-iki kabus görürken, bazılarında bu durum daha sık olabilir. Kabuslar genelde dönem dönem ortaya çıkar. Birkaç hafta, her gün üst üste kabus gören çocuk, daha sonra bir yıl boyunca başka kabus görmeyebilir.
Kolik bir hastalık değildir!
Bebeğim çok ağlıyor, zaman zaman da çok kasılıyor. Doktor kolik olduğunu söyledi. Bu duruma çok üzülüyorum, acaba bebeğime bakamıyor muyum? B. Ö./İst
Belki bu isimle değil ama eminim, herkes yeni doğan bebeklerdeki ağlama krizlerini bilir. Tam tarifi ile kolik; üç haftalıkla üç aylık arasındaki bebeklerde, normal olarak kabul edilen ağlamanın, aşırı uçlara varmasıdır. Koliği olan bir bebek; günde üç saatten fazla ağlar ve bir türlü teskin edilemez. Kolik, bebeklerin yüzde 30'unda görülür ve erkeklerde, kızlara oranla daha fazla ortaya çıkar. Şunu iyi bilmekte fayda var; kolik bir hastalık değildir. Koliği olan çocuklar da diğerleri gibi normal olarak büyüyüp gelişirler ve mutlu olurlar. Geçmişte kolik bir hastalık olarak kabul edilir ve muhtemel sebep olarak da; bağırsak ve midedeki gaz ya da bebeğin bazı gıdalara alerjik olması gösterilirdi.
YÜZDE 5'İNİN SEBEBİ VAR
Ancak yapılan çalışmalarda, koliği olan bebeklerin ancak yüzde 5'inde bir sebep belirlenmiştir. Bugün ise delillerin ışığında; sinir sistemi henüz iyi gelişmemiş olan bebeklerin, normal ağlama davranışını kontrol edememeleri koliğin sebebi olarak anlaşılmıştır. Bebek çevresindeki değişikliklere karşı hassastır ve tepkisini ağlayarak gösterir.
Mamografide acı duyulmaz!
Hülya Avşar öyle bir anlatmış ki; mamografi çektirmekten çok korkuyorum. Bu işlem gerçekten söylenildiği kadar zor mu, acı veya ağrı duyulur mu? D. Y./Edirne
Meme kanserleri, kadınlar arasında görülen kanserlerin en önemlileri arasında yer alır. Hastalığın görülme sıklığı, erken tanı yöntemlerini de çok önemli hale getirmektedir. Mamografi, erken dönemlerdeki henüz ele gelmeyen kanser vakalarını yakalayarak bu hastalığa karşı en iyi savunmayı oluşturur. Çekilen özel röntgen filmleri; meme dokusundaki anormal değişiklikleri ya da büyümeleri tespit için kullanılır. Bu iş için özel yapılmış bir makine ile her iki göğsün tek tek, en az iki değişik açıdan filmi çekilir.
15 DAKİKA SÜRÜYOR
Çekim için memelerin küçüldüğü, âdetten sonraki dönem tercih edilir. Özel bir hazırlık gerektirmeyen mamografinin yapılacağı gün, göğüs üzerine kozmetik malzemesi sürülmemesinde fayda vardır. İşlem ortalama 15 dakika sürer ve herhangi bir acı duyulmaz. Kadınlara 40 yaşından sonra her yıl mamografi ile tarama yapılması önerilmektedir.