Konya İftar sonrası yemeği fazla kaçıranların soluğu acillerde aldığını, vücut sağlıklarını düşünenlerin iftarda beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söylediler.
Ramazan ayının gelmesiyle hastanelerin acilleri iftarda yemeği fazla kaçıranla dolup taşıyor. Özellikle kalp ve mide şikayetleri ile doktora başvuranlara Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorları Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı ve Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Volkan Konya beslenme konusunda uyarılarda bulundu.
TUZ TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Ramazan ayındaki vakaların çoğunun secdede kalp sıkışmasıyla geldiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı, hastalara namazlarını yarı dolu mideyle kılmalarını ve iftarlarını uzun bir yemek periyotuyla yapmalarını önerdi.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı, düzenli tansiyona sahip olan hastalar ile diyetlerine dikkat eden stentli hastalar ve kan değerlerinin kontrolü sağlanabilecek by-pass koroner hastalarının oruç tutabileceğini, hem kalp hastası, hem de tip 1 diyabeti olan ve gündüz insülin alması gereken hastalar ile 4. dereceden kalp yetersizliği olan ve kalp nakli bekleyen hastaların ise kesinlikle oruç tutmamaları gerektiğini söyledi. Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı, hastaların, ramazan ayında iftar ve sahurda bol sulu yemekler yemelerini ve su kaybını azaltıcı ortamlarda bulunmalarını önererek, vücudun ihtiyacı olan tuzun gün boyu terleyerek atıldığını, bu nedenle normal değerleri geçmeyecek şekilde tuz tüketimine izin verdiklerini ifade etti. Hastaların, yemek seçimlerinde su ihtiyacını arttırıcı baharatlardan kaçınmaları gerektiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı, baharatların kalp ve damar hastalarına hiçbir zararının olmadığını, ancak baharatlı yiyeceklerin sıcak havalarda su ihtiyacını arttıracağını kaydetti.