“Çağdaş Türkiye’nin imkanlarından....

Yeşim Akar

“Çağdaş Türkiye"nin imkanlarından Samsun"da yararlansın!”      

19 Mayıs Atatürk"ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı"nda Samsun"da birçok etkinlik ve açılış yapıldı. Bunlardan bir tanesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"ın açılışını yaptığı Samsun için (eğer amacına ulaşılabilirse) önemli adımlardan biri olan Devlet Opera ve Balesiydi.

    Bakan Günay, DSİ Konferans Salonunda yatığı açıklamada Samsun"un yıllardır özlemini yaşadığı Devlet Tiyatrosu ile ilgili de adımların atılacağına dair yeşil ışığı yaktı. Söyleminde “Çağdaş Türkiye"nin imkanlarından Samsun"da yararlansın” ifadesini kullandı. Çağdaş Türkiye" nin imkanları! Samsun" da hep konuşulur bu zamana kadar yapılamayanlar…

    Geç kalınmış olsa bile güzel olan adımlar bunlar. Sosyal ve Kültürel anlamda bakıldığı zaman Devlet Tiyatrosu en geç atılan adımlardan bir tanesi. Geç kalınmışlık içindeki güzellik Samsun için. Atatürk" ün şehri Samsun" a yakışan adımlar. Sosyalleşme, Turizm, kalkınma adına Samsun" da yapılan çalışmalara bakıldığında bir kıpırdanma yaşanıyor denilebilecek bir dönem, sanırım son birkaç yıl. Özellikle içinde bulunduğumuz 2008 yılı, faaliyet olarak baktığımızda Samsun" a hızlı bir dönüm çizgisi çiziliyor. Çizilen çizgi zaman zaman yanlış yönlere sapsa da çizilmeye çalışılan bir imaj var. Bunun tabiî ki iyi düşünülüp tartışılması gerekli. Sil baştan olmamalı bazı şeyler ya da temeli iyi oturmalı. Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığı bırakılmalı.  Örneğin son günlerde çok konuşulan bir konu var. Amazonlar. Ne gerek vardı dedirtecek cinsten. Ya da Devlet opera balesi kuruldu, neden Devlet Tiyatroları yok şeklinde. Devlet Opera Balesi olmalıydı oldu da iyi oldu hem de. Fakat sanki bir şeyler ters şekilleniyor Samsun" da. Kulağımızı ters elle tutmaya alışmışız gibi ters şekilleniyor Samsun. Belki de zamanında düz şekillendirilmeye çalışıldı, olmadı tersten gidiliyor. 

      Peki, bu dönüm çizgisi Samsun" a neler getirecek ve neleri götürecek. İşte bu noktada herkese büyük işler düşüyor. Öncelikle bürokratlar, kurum ve kuruluşlar, STK" lar ortak bir güzergah belirlemeli ve Samsun" un menfaatine iyi projeler üretilmeli. Daha önceden kararlaştırılan projelerde gerçekten gerekli mi bunlar araştırılmalı. Sadece Devletten beklememek gerek tabiî ki, halk olarak Samsun" da yaşayanlar olarak, bizler de sahip çıkmalıyız birçok şeye. Samsunlular olarak Opera ve baleyi de hayatımıza katabilmeliyiz. Ya da Devlet Tiyatromuza sahip çıkmalıyız. Faaliyetlerin devamlılığı ancak sahip çıkılıp yaşatılarak mümkün olacaktır.

     Önemli bir konu daha var bu süreçte. O da, Samsun"da kültür çalışmalarına bakıldığında bir kopuklukluğun yaşandığı. Yapılması gerekenden çok daha az işler yapılıyor ya da yapılanlar ne kadar başarılı oluyor? Yapılanlar, yapmış olmak için değil gerçekten başarı elde etmek için yapılmalı. Devlet Tiyatroları kurulacak, kurulacak ama burada beni en çok düşündüren Samsun, içinde barındırdığı Tiyatro Gruplarına ya da kültürel anlamda yapılan çalışmalara ne kadar sahip çıkıyor? Başka bir pencereden baktığımızda var olan Gruplar ne kadar başarılı? Neden kaybettik tiyatro insanını? Samsun" da neden bir platform yok bu anlamda ses getirecek? Yaptığı çalışmalarla “işte bu” dedirtecek. İşe buradan başlamalı belki de. Sanat Toplulukları kurulabilir mesela. Amacı sadece, kültür-sanatı ileriye taşımak ve yükseltmek olan bir platform oluşturulabilir. Belki bu yapılmaya çalışılanlar hedefine ulaşır, bizde kulağımızı tersten tutmamış oluruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.