Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de yatırımları bulunan iki yabancı otomotiv şirketi için ''Türkiye'deki iki tane firma karşılıklı koro halinde düet yapıyorlar. Bu düeti yaparken de onlar hala eski sistemin devam etmesini istiyorlar. Ama buna izin vermemiz mümkün değil'' dedi. Bakan Çağlayan, Avusturya temasları sonrasında açıklamalarda bulundu.
Son derece önemli görüşmeler yaptıklarını belirten Çağlayan, Avusturyalı yatırımcıların Türkiye'ye karşı çok ciddi yatırım planları içinde bulunduklarını bildirdi. Çağlayan, Avusturya'nın 38 saat haftalık çalışma saatiyle iş gücü maliyeti yüksek bir ülke olduğuna dikkati çekerek, yatırımcıların Türkiye'ye bu anlamda da büyük ilgi duyduğunu ifade etti. Bakan Çağlayan, Avusturyalı yatırımcıların 2005-2008 yılı arasında ortalama yıllık 23 milyar dolar, 2009 yılında 10 milyar dolar, 2010 yılında 7,7 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım yaptığını, 2011'de ise büyük bir artışla 30 milyar doların üzerinde yurt dışına yatırım gerçekleştirdiğini belirtti.
Avusturya'yı yatırım alma konusunda hedef ülke seçtiklerini ifade eden Çağlayan, Avusturya'nın dış yatırım stoku 2005-2011 arasında 2,5 kat artarken, bu yıllar arasında Türkiye'ye yaptıkları yatırımların 85 kat arttığına dikkati çekti.
Otomotivde şu an bizim ithal bağımlılığımız yüzde 56. Bunu değiştirmek zorundayız. Öyle bir yan sanayimiz var ki, şu anda otomobilin yüzde 85'ini yapabilecek güce sahip. Bundan dolayı firma da Türkiye'deki üretim tesislerinde yerli girdinin yüzde 90 oranına çıktığını söyledi.
Türkiye'de Sayın Başbakanımızın ifade ettiği yerli bir otomobilin yapılması konusunda çok heyecanlılar. Bu konuda her türlü görevi almaya hazır olduklarını ifade ettiler. Bana 'ne yaptınız' diye sordular. 'Hala babayiğit arıyoruz' dedik. 'Eğer düet yapmaktan fırsat bulurlarsa, bu işe yoğunlaşırlarsa, zannediyorum bulabiliriz' dedim.''
''6 dildeki broşürleri iki düetçi arkadaşımıza gönderin''
FIAT CEO'su Sergio Marchionne'nin Türkiye ile ilgili sözlerini değerlendiren Çağlayan, Marchionne'nin şirketin kurtuluşunu Türkiye ve Polonya'daki fabrikalara bağladığını söyledi.
''OMV, TANAP projesinde de yer almak istiyor''
Avusturya'nın en büyük firmalarının Türkiye'de yatırım yaptığını kaydeden Çağlayan, buna Rönesans ve OMV şirketlerinin Türkiye'deki projelerini örnek verdi. Avusturya'nın petrol ve doğal gaz alanında faaliyet gösteren, Petrol Ofisi'nin yüzde 97 hissesini satın alan OMV şirketinin Samsun'da 870 megavatlık bir santral inşa ettiğini ancak hukuki engellerle karşılaştıklarını anlatan Çağlayan, ''Bu firmalara hukuki engelleri çıkardığımız müddetçe ülkemize nasıl yatırımcı davet edeceğiz? Bu konuda mahkemeler bu tür kararlar verirken ülkenin genel pozisyonu ve ekonomisini de dikkate alırlarsa zannediyorum ki daha sağlıklı şeyler çıkacak. Zannediyorum ki bir anlayış değişikliğine ihtiyaç var. OMV ile bir görüşme yaptık. Türkiye'de enerji alanında çok daha ciddi büyük yatırımlar konusunda imkanlarını gözden geçiriyorlar'' dedi. Bakan Çağlayan, OMV'nin TANAP'ta yer almak istediğini belirterek, konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşmesi gerektiğini söylediğini belirtti.
Enerji sektöründe üretim yapan büyük bir mühendislik şirketinin Kafkas coğrafyasında iş yapmak için araştırmalar yaptığını ifade eden Çağlayan, Türkiye'de teşvik paketindeki ikinci bölgeye yatırım planı olan firmalar da bulunduğunu söyledi.
Çağlayan, Berndorf, Bertsch ve Henkel şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin, gerek Türkiye'deki mevcut yatırımlarını yakın zaman içinde genişletme gerekse yeni yatırım fırsatlarına ilişkin karar sürecinde geldikleri aşamaları paylaştıklarını bildirdi.
Bakan Çağlayan, Viyana'da Andritz AG, BauMax, Borealis Group, DO & CO, Egger Fritz GmbH, Henkel, Kapsch TrafficCom AG, Magna Int. Europa AG, Miba Group, PORR AG, RHI AG, Strabag, UniCredit, Vienna Insurance Group, Voest Alpine, Voith Hydro GmbH, Agrana AG, Alcatel-Lucent Austria AG Berndorf AG, Bertsch Holding, Casinos Austria AG, Engel Holding GmbH, Gebrüder Weiss GmbH, Mayr-Melnhof Karton AG, Mondi AG, One Equity Partners Austria GmbH, Österreichische Kontroll Bank, Pochtler Industrie Holding AG, Raiffeisen Bank International AG, Unger Stahlbau, Vamed AG, Verbund AG, Vialit Asphalt GmbH ve Voith Hydro GmbH şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüştü.
''Mersin'de yatırımcılara yer bulamıyoruz''
Çağlayan, bir gazetecinin ''yapılan görüşmeler sonucunda Mersin'e yatırım olacak mı?'' sorusu üzerine, Mersin'deki en büyük problemin yerel yönetimlerden kaynaklandığını, Mersin'de nerede yatırım yapılacağının belli olmadığını, bununla ilgili herhangi bir plan olmadığını söyledi. Bugün Mersin'e gelmek isteyen çok yatırımcı olduğunu belirten Çağlayan, bu yatırımcılara yer gösterilemediğini söyledi. Bakan Çağlayan, Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacak olan Suudi Arabistanlı Advanced firmasının yatırım için ilk önce Mersin'i düşündüğünü ancak burada yer bulamadığını bildirdi.
Çağlayan, Mersin'e yeni serbest bölgeler, özel ekonomik bölgeler kuracaklarını belirterek, bunun için bir yer planlaması olmadığını, büyükşehir belediyesinin bu görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Bu konuyla ilgili yerel seçimlere işaret eden Çağlayan, ''27 Ekim'de Mersin'i inşallah bu sıkıntıdan kurtaracağız. Mersin'in bütün belediyelerine talibiz'' dedi.
Vize konusu EUROCHAMBRES'a taşınacak
Bu arada, Bakan Çağlayan, Avrupa Birliği'ne iş adamlarının vizesiz girişi konusunda Avusturya Ticaret Odası Başkanı ve EUROCHAMBRES Onursal Başkanı Christoph Leitl ile görüştüğünü, Leitl'in ''EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuyu yönetime sunduğu takdirde bu konuyu destekleyeceğim'' dediğini de aktardı.