Prof. Dr. Ertuğrul Özal Çalışan kalpte koroner by-pass ameliyatı, kalbi durdurmadan, kalp akciğer pompasına bağlı kalmadan, atan kalpte gerçekleştirilen bir kalp cerrahisi yöntemidir. Koroner arter hastalığı, kalp adalesini besleyen ve koroner arterler olarak bilinen atardamarların daralması veya tıkanmasının sonucunda kan akımının azalması ya da tamamen kesilmesine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardır. Koroner by-pass ameliyatı, yeni damarlar oluşturarak kalbe gerekli kan akımını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.şeklinde ifade etti.
Prof. Dr. Özal Klasik açık kalp ameliyatlarından sonra; bilinç bozuklukları, davranış değişiklikleri, böbrek yetersizliği, karaciğer enzimlerinin yükselmesi, mide ve bağırsak hareketlerinin azalması gibi düşük kan basıncına bağlı sorunlar gelişebilir. Böylelikle; kalp- akciğer pompasının kullanıldığı ve geçici olarak kalbin durdurularak devre dışı bırakıldığı açık kalp ameliyatlarının olası riskleri en aza indirilir.diye konuştu.
Prof. Dr. Ertuğrul Özal, eskiden kalp-akciğer makinesinin kullanılamadığı hastalarda mecburi olarak çalışan kalpte by-pass ameliyatı yapılırken günümüzde durumun tersine döndüğünü ve çalışan kalpte by-pass yapılamayacak bazı durumlarda kalp-akciğer makinesinin kullanıldığını vurguladı. Bu amaçla geliştirilen özel cihazlar ile hastanın damarındaki kan akımının hiç durdurulmadan ameliyatların yapıldığını belirten Prof. Dr. Özal, bu yöntem sayesinde kalp kasının daha iyi korunduğunu, kalbi kaldırmaya yarayan özel aletler ve geliştirilen teknikler ile tansiyonu düşürmeden ve kalbi etkilemeden by-pass yapılabildiğini söyledi.
Çalışan kalpte yapılan by-pass ameliyatlarında hastalara genel anestezi verildiğini söyleyen Medical Park Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Özal Ameliyat süresi belirgin şekilde kısalıyor ancak hastanın damar sayısına bağlı olarak değişiyor. Çalışan kalpte tek damar by-pass yapılacaksa operasyon yaklaşık bir saat sürüyor. Damar sayısı iki veya üç olursa iki saat içerisinde hastayı yoğun bakıma alıyoruz. Normal bir by-pass ameliyatında hastanede yatış süresi yedi gündür. Çalışan kalpte yapılan bu-pass ile hastalarımızı dört-beş gün sonra evlerine gönderiyoruz. dedi.